Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Utasokra támadtak Pakisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. augusztus 15. 7:40

Fegyveresek meggyilkolták egy busz tíz utasát, öt másikat pedig megsebesítettek szombaton délután Pakisztán délnyugati részén – közölte a rendőrség. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy melyik szervezet áll a háttérben.

A támadás célja minden valószínűség szerint az volt, hogy növelje az etnikai feszültséget Beludzsisztán tartományban, ahol a fegyveres beludzs csoportok irányítása alatt álló nacionalista mozgalom régóta nagyobb autonómiáért küzd.

A fegyveresek a tartomány fővárosától, Kvettától 50 kilométerre északkeletre állították meg a beludzs és nem beludzs nemzetiségű utasokat szállító buszt. A támadók kiválogatták azokat, akik Pandzsáb tartományból származtak, leparancsolták őket a járműről és végeztek velük – mondta egy rendőrtiszt. (A busz Beludzsisztán fővárosából, Kvettából Pandzsáb fővárosába, Lahorba tartott.)

A nyilatkozó nem bocsátkozott találgatásokba, hogy vajon melyik szervezet állhat a merénylet hátterében.

Az sem tisztázott, hogy hányan voltak a fegyveresek.

Az Iránnal és Afganisztánnal határos Beludzsisztán Pakisztán legnagyobb tartománya, az ország területének negyven százalékán terül el. A tartományban gazdag kőolaj- és földgázkészletek találhatók. Pandzsáb ugyanakkor az ázsiai állam legnépesebb tartománya, s a két terület között jelentősek a feszültségek.

CímkékAfganisztán