Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Változatos programok a katonák gyermekeinek

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred |  2021. augusztus 5. 13:59

Tanösvény látogatás, lézerharc, huszárvágás, vadas- és kalandpark, valamint városi kisvonatozás is várta a székesfehérvári katonák és honvédelmi alkalmazottak gyermekeit a számukra szervezett nyári gyermekfelügyelet második turnusában.

Székesfehérvár-gyermekfelügyelet (14)

A helyőrségben dolgozók gyermekeinek napközis felügyeletét évek óta az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred alakulata szervezi és látja el – idén három turnusban. A program célja, hogy a nyári szünidőben – amíg a szülők dolgoznak - megoldást nyújtsanak a gyermekek elhelyezésére, felügyeletére.

A héten technikai- és közelharc bemutatót tartottak a gyermekeknek, akik emellett betekintést nyerhettek az ezred által használt katonai rádiók működésébe, míg a Honvéd Szondi György Sportegyesület tagjainak közreműködésével az íjászkodást is kipróbálhatták. Sokan közülük már nem először jártak a laktanyában, így volt, aki meglehetősen otthonosan mozgott. A foglalkozásokon részt vevő fiúk és lányok között a legkisebb hat, míg a legidősebb is csupán tizenhárom éves volt, ám, már „régi” barátságokról is beszélhetünk és persze új ismeretségek is köttetnek ilyenkor.

Székesfehérvár-gyermekfelügyelet (17)

A kicsikhez állatmentők is érkeztek a laktanyába, akik egészséges és sérült kutyák sorsán keresztül magyarázták el munkájuk fontosságát. Felhőtlen kikapcsolódásban volt részük a Budakeszi Vadaspark és Kalandparkban, akárcsak a Katonai Emlékpark Pákozd - Nemzeti Emlékhelyen (KEMPP). Ez utóbbi akadálypályával várta őket, de ugyanitt lézerharcot is vívtak egymással. Az emlékparkban képzeletben ,,visszautazhattak” 1848-ba, a pákozdi csata idejére, valamint fapuskás felkészítésen is részt vettek. A KEMPP-ben megtekintették a ’48-as múzeumot és végig követhették a 20.század nagy háborúinak eseményeit. A nap egyik érdekességeként habszivacs kardokkal a huszárság hat alapvágását is elsajátíthatták.

A második turnus zárásaként a laktanyától a belvároson át, Sóstóig kisvonattal is utazhattak, ahol megszemlélhették a sóstói tanösvényt. Persze – akármerre jártak – jutott idő egy-egy kiadós ebédre és a fagyizás sem maradhatott el.

Kapcsolódó cikkek