Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Van, aki vadászpilóta szeretne lenni

Honvéd kadét motivációs tábor Székesfehérváron

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Révész Csaba |  2022. szeptember 6. 9:07

Még el sem indult az idei szakképzési tanév, de harminc elszánt kadétjelölt már augusztus utolsó napjaiban, honvéd kadét motivációs tábor során ismerkedett a katonalét mindennapjaival.

RCS_7410nyit

A Székesfehérvári Szakképzési Centrum Árpád Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium Honvéd Kadét Programjába felvételt nyert fiatalok a tábor első napján a pákozdi Katonai Emlékparkban hadtörténeti kiállítást tekintettek meg, míg a következő napot a balatonakarattyai Honvéd Üdülőben töltötték. A tábor utolsó helyszíne az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 3. Katonai Igazgatási Központja, vagyis a székesfehérvári Nagysándor József laktanya volt. Itt egy izgalmas közelharc-bemutatót követően fegyverzeti és híradótechnikai eszközök működési elvével ismerkedtek a fiatalok, megtekinthették a gép- és harcjárműveket, valamint megtanulhatták, miként kell biztonságosan használni a Magyar Honvédségben rendszeresített fegyvereket. A nap zárásaként beülhettek egy BTR 80 típusú páncélozott, szállító harcjárműbe, sőt, egy Rába H18 katonai teherautót és egy Mercedes G 250 típusú terepjárót is alaposan szemügyre vehettek.

A tábor zárónapján a leendő kadétok csapatokat alkotva, rögtönzött akadálypályán bizonyíthatták rátermettségüket az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred laktanyájában. Adott távolságon belül rönköt cipeltek oda-vissza, de dombmászás, traktorgumi forgatás, kúszófolyósó és kézigránát dobás is várta őket.

RCS_7390

„Kiskorom óta érdekel a honvédelem!” - újságolta érdeklődésünkre a tizenhat éves Berki Angéla Tímea, aki Kápolnásnyékről érkezett a motivációs táborba. Először rendészeti képzésre készült, ám a katonai vonal jobban felkeltette kíváncsiságát. A motivációs táborban igen markáns összetartást tapasztalt. A kadétlány számára a honvédelemhez elsősorban a hazaszeretet és a fegyelem köthető. Már most hosszútávra tervez a Magyar Honvédségben: határozott célja, hogy vadászpilóta legyen. Bár ez szerinte most még elérhetetlennek tűnhet, de ő mégis komolyan gondolja, és mindent meg fog tenni, hogy elérje célját.