Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Varázslatos tavasz

Szöveg: Zilahy Tamás |  2012. április 18. 14:32

Igazat mondott Zsuráfszky Zoltán koreográfus, rendező a Táncoló tavasz bemutatója előtt: az április 17-i, keddi nemzeti táncszínház-beli premierjük meglepetést okozott − és mégsem. A telt ház közönségét a Honvéd Táncszínház eddig is elkényeztette, s ez most sem volt másképp. Az igényes nézők sokat akartak és sokat is kaptak…

Ezt mindennél jobban jelzi, hogy az előadás végén a nézők szűnni nem akaró tapsa közepette a szereplők megismételték csaknem az egész darabot. Ekkor érződött igazán, hogy milyen csoda részesei lehettünk az est folyamán. Lenyűgöző volt, ahogy a színpadon a svábok tánca keveredett a legmagyarabb legényessel, a délszlávok tánca a zsidókéval vagy a cigányokéval.

Mindegy volt, hogy csizma vagy bocskor, kalap vagy sábeszdekli, busóálarc vagy fejkendő − minden illett mindenhez. Éppúgy, mint amilyen harmóniában volt egymással a két zenei együttes muzsikája. És a hangszerek: ahogy együtt szólt a síp a hegedűvel, a dob a tangóharmonikával, a duda a nagybőgővel. Ebben a műsorban táncban, zenében, énekben összetartozott minden mindennel, és ami a fő, eggyé vált mindenki mindenkivel.

A Honvéd Táncszínház táncosai, muzsikusai, a Söndörgő Együttes zenészei ezen az estén igazi tavaszt varázsoltak a szívekbe, lelkekbe.

Köszönet érte!

(A Táncoló tavasz című előadást májusban és júniusban – egy-egy alkalommal – még megtekinthetik az érdeklődők a Nemzeti Táncszínházban.)

1595934355

 Fotó: Galovtsik Gábor

 (Képeink az előző napi főpróbán készültek!)