Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véget ért a holland F-16-os képzési program az Egyesült Államokban

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2022. augusztus 31. 17:23

Ünnepélyes keretek között hajtotta végre utolsó leszállását a Holland Királyi Légierő F-16-osa az arizonai Tucson nemzetközi repülőtéren július 29-én. Búcsú harminckét év után.

holland_f16_kikepzes-1

Itt települ a 148. vadászrepülőszázad, mely az elmúlt években a holland F-16-os hajózók kiképzéséért felelt. A század összesen öt darab együléses F-16AM és hat darab kétüléses F-16BM repülőgéppel rendelkezett, melyek segítségével átlagosan kilenc havonta négy új hallgató kapott képzést a típusra.

Az egység 1985 óta foglalkozott külföldi F-16-os pilóták kiképzésével, 1995 májusáig már egyszer települtek itt holland gépek. Később az Ohioi Légi Nemzeti Gárda Springfieldben települő egységénél repültek, de egy átszervezést követően visszatértek Arizonába, a 148. vadászrepülőezredhez, ahol 2010 decemberében kezdődött a pilótaképzés.

holland_f16_2

Az egység F-16-osai ezután sem vonulnak nyugdíjba, ugyanis a Draken International kötelékeiben agresszor szerepkörben hajtanak végre kiképzési feladatokat a USAF és partnerei számára.

A Holland Királyi Légierő is az ötödik generációs F-35-ösökkel modernizálja légierejét: az F-35-ösre való kiképzés az amerikai Luke légibázison zajlik.

Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika