Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véget ért a jubileumi, 30. Katonai Képzőművészeti Alkotótábor

Szöveg: Farkas Kinga | Fotó: Győrfi András, Kiss József |  2022. november 7. 10:51

A balatonakarattyai MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ immár hatodik alkalommal adott otthont a Magyar Honvédség kötelékében szolgáló amatőr és professzionális képzőművészek alkotótáborának, amelyet idén harmincadik alkalommal rendeztek meg.

20221104_bhd_alkototabor_01

A táborzáró és egyben kiállításmegnyitó ünnepségen Breznay András táborvezető, művésztanár összegezte az együtt töltött 11 napot. Bemutatta a közös, „Összefogás a békéért" tematikájú alkotást is, amelyen festők, grafikusok és fafaragók egyaránt megjeleníthették gondolataikat.

A balatonakarattyai alkotótáborban készült műveket bemutató tárlat megnyitóján meghívott vendégként vettek részt a táborozók elöljárói: Isaszegi János nyugállományú vezérőrnagy, a Zrínyi Kiadó vezetője, Oláh László alezredes, a pákozdi Katonai Emlékpark szakmai igazgatója és Czeglédi Ákos, Paloznak polgármestere is. A Honvédelmi Minisztériumot Varga Zoltánné alezredes, a humánpolitikáért felelős helyettes államtitkárság titkárságvezetője képviselte.

20221104_bhd_alkototabor_04

Meglepetésvendég volt Szunyoghy András akadémikus grafikusművész, aki a Breznay András – Tamus István művésztanár-páros előtt meghatározó vezetője volt a honvédségi alkotótáboroknak. Munkásságának és személyének fontosságát jól mutatja az, hogy volt diákjai most is mesterükként tekintenek rá, ugyanúgy, ahogyan a művész is figyelemmel kíséri „tanítványai” alkotómunkáját, fejlődését. A tanár röviden beszélt az elmúlt táborok hangulatáról, a közös munka öröméről, végül saját könyvsorozata darabjaival lepte meg az alkotókat.

A beszédek után Breznay és Tamus tárlatvezetést tartottak, bemutatva az alkotókat és műveiket is. A rendezvény zárásaként ünnepi ebéden vehettek részt a meghívottak és a táborozók, ahol Szijártó Richárd ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnokhelyettese mondott pohárköszöntőt.

Kapcsolódó cikkek