Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Végzetes tévedés

Szöveg: Trautmann Balázs |  2021. január 28. 15:33

Hajtóműhiba és a hajózók hibás döntése miatt zuhant le az amerikai légierő E-11A hadszíntéri kommunikációs összekötő repülőgépe Afganisztánban, 2020. január 27-én.

3_USAF-Bombardier

A katasztrófában nem csak a 11-9358-as lajstromszámú gép semmisült meg, hanem Paul K. Voss alezredes és Ryan S. Phaneuf százados is életét veszítette. Mint a pár napja lezárult vizsgálat kiderítette, repülés közben a bal oldali hajtómű egyik turbinalapátja leszakadt a helyéről és azt a hajtómű beszívta. A robbanásszerű hangot, majd a rázkódást természetesen a pilóták is észlelték, de Voss alezredes tévedésből – a műszerfalon megjelenő információkat helytelenül értékelve – a még működő, jobb oldali hajtóművet állította le.

Az esemény idején a gép 12500 méteres magasságon repült, de a süllyedő gépen nem sikerült a tévesen leállított hajtóművet újraindítani. A hajózóknak nem sikerült elérni a legközelebbi, saját ellenőrzés alatt álló repülőteret, így a Shrana bázistól 39 kilométerre kényszerleszállást kíséreltek meg – sikertelenül. A gép összetört, majd kigyulladt, a két amerikai hajózó életét veszítette.

Kép forrása: asianmilitaryreview.com

Címkékhaditechnika