Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vérengzéssel vádolják az amerikai katonákat

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. április 7. 16:48

A kelet-afganisztáni hatóságok azzal vádolták hétfőn az amerikai vezetésű nemzetközi koalíciós erőket és az afgán kormányhadsereget, hogy mintegy harminc polgári személy életét oltották ki iszlamista lázadók ellen indított támadásuk során.

A koalíciós erők és az afgán katonák vasárnap indítottak támadást a kelet-afganisztáni Nurisztán tartomány Dohabi körzetében található Sok és Kendal falu ellen, mert olyan értesüléseik voltak, hogy ott tanácskozik Gulbuddin Hekmatjar volt afgán kormányfő helyettesével, Kasmír Hánnal. A Hekmatjar vezette lázadók a tálibok szövetségeseinek tekinthetők.

Egyes hírek szerint, a több órán át tartó, légicsapásokkal kísért harcokban 33 polgári személy vesztette életét, és több mint ötvenen megsebesültek. Más források 28 halottról és nyolc elfogott civilről – köztük egy 12 éves gyerekről – tudnak.

Mohammed Záhir Azimi tábornok, az afgán védelmi minisztérium szóvivője viszont azt mondta, hogy tárcájának nincsenek egyelőre információi polgári áldozatokról, de vizsgálatot indítanak az ügyben. Amerikai katonai illetékesek is elutasították a polgári áldozatokkal kapcsolatos vádakat. Az ellentmondó híreket lehetetlen ellenőrizni, mivel a harcok távoli hegyvidéken, az ország egyik legveszélyesebbnek tartott területén zajlottak le.