Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vérfürdőt rendez a szíriai hadsereg Homszban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. június 18. 19:21

Legalább tizenegy ember meghalt és több tucat megsebesült a szíriai lázadók erősségének számító Homszban, amelyet a szíriai hadsereg június 17-én, vasárnap ismét tüzérséggel lőtt – közölték ellenzéki aktivisták.

A városnak mintegy 85 százaléka tüzérségi tűz alatt áll. Több tucat sebesült nem kap ellátást, mert a kórházakat civil ruhás, az Aszad-rezsim oldalán álló fegyveresek ellenőrzik – mondta a Reutersnek egy Abu Imad nevű aktivista.

Egy másik helybéli, Mohammad al-Homszi szerint „nem beszélhetünk valódi harcról Homszban, mert a hadsereg elvágta egymástól az egyes lakónegyedeket, és szisztematikusan lerombolja őket tüzérségével".

A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja szerint az egy hete ostrom alatt álló Homszban nagyon súlyos a humanitárius helyzet. A központ felszólította az ENSZ-t, hogy avatkozzon közbe és evakuáljon több mint ezer családot, amelyeknek veszélyben az életük. A szervezet arról is beszámolt, hogy több tucat sebesült nem kap gyógyszert és orvosi ellátást.

A londoni központ és a Helyi Koordinációs Bizottságok (LCC) nevű csoport szerint komoly, eddig négy ember halálát okozó összecsapások voltak a rendszer ellen lázadók és a katonaság között a szíriai főváros Mleiha nevű negyedében.

A lázadók katonai ellenőrző pontot támadtak meg a központi Hama tartományban és legalább három katonát megöltek. Összecsapások voltak az északi Idlib és Aleppo tartományokban, valamint a déli Daraa tartományban.

Az LCC húszra, a londoni központ tizennégyre tette az összecsapások vasárnapi áldozatainak számát.