Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Veszélyes környezetben is helytállnak

Szöveg: Kelemen Ilona | Fotó: a szerző felvételei |  2021. július 8. 9:14

Az oklevelek átadásával ért véget az MH Béketámogató Kiképző Központ szervezésében tartott Veszélyes Környezet Tudatosság Tanfolyam (Hostile Environment Awareness Training – HEAT).

20210704-HEAT (4)

Az Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkárság immár negyedszer „delegálta” munkatársait, akik június 27-én érkeztek meg egyhetes felkészítésük helyszínére, Táborfalvára.

A tanfolyam célja, hogy a résztvevőkben kialakuljon egyfajta önvédelmi mechanizmus, amely spontán, vagy erőszakos cselekményből keletkező veszélyhelyzet során segíti a túlélésüket, a környezetükben lévők támogatását, a mentális és fizikai sérülés lehetőségének csökkentését. Minden HEAT azonos tematikára épül, a tartalom azonban a célközönségnek megfelelően alakítható. A tanfolyamon olyan köztisztviselők és önkéntesek vettek részt, akik biztonsági szempontból kockázatosnak minősített külföldi helyszíneken láthatják majd el feladataikat a jövőben.

20210704-HEAT (2)

A hallgatók egyebek mellett elsajátították az angol nyelvű rádiós hírváltás szabályait, az improvizált robbanóeszközök, aknák elleni védelem, valamint a személyi kimentés-kimenekítés alapjait, megtanulták a térkép és a GPS használatát, illetve felfrissítették egészségügyi ismereteiket. A tanfolyam komplex gyakorlati foglalkozással ért véget, amely során a valósághű szituációkban helytállva át kellett jutniuk legális és illegális ellenőrző ponton, továbbá a fiktív válságövezetben tárgyalásokat kellett lebonyolítaniuk a helyi rendőrség képviselőjével, településvezetővel, egyházi vezetővel, valamint orvossal.

A résztvevők két csoportban, instruktorok felügyelete mellett végezték feladataikat, akik minden esemény után elemezték és értékelték a végrehajtást.

Címkékkiképzés
×