Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Washington a szaúdiaktól kapott tippet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. november 7. 13:14

A szaúdi hírszerzés már október elején figyelmeztetett az al-Kaida által tervezett, robbanó küldeményekkel végrehajtandó merényletekre. Amerikai hírszerzői források közlése szerint a szóban forgó figyelmeztetés segített annak felderítésében, hogy egy jemeni al-Kaida csoport teherszállító repülőgépeken levélbombákat akar eljuttatni az Egyesült Államokba.

Ily módon a szaúdi “súgás" döntő szerepet játszott abban, hogy sikerült elhárítani a pokolgépet rejtő postai csomagokkal repülőgépeken elkövetendő merényletek sorozatát.

Barack Obama amerikai elnök október végén jelentette be hivatalosan, hogy robbanóanyagot tartalmazott az a két Jemenből az Egyesült Államokba küldött csomag, amelyet Dubajban, illetve az angliai Birmingamben tartóztattak fel a hatóságok. Obama szerint a küldeményt két chicagói zsinagógának szánták, és a merényletkísérlet mögött az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat jemeni szárnya állt.

Az al-Kaida jemeni szárnya pénteken internetes közleményében el is ismerte, hogy a szervezet adta fel az Egyesült Államokba címzett, robbanóanyagokat tartalmazó, egy héttel ezelőtt felfedezett csomagokat.

Az idézett washingtoni források szerint a szaúdi figyelmeztetés mintegy három héttel azt megelőzően érkezett, hogy a terrorszervezet ténylegesen postázta az említett küldeményeket. A rijádi értesülés nem tett ugyan említést teherszállító repülőgépekről, illetve egyéb részletekről, mindazonáltal elegendő információt tartalmazott ahhoz, hogy az amerikai és más nyugati illetékes hatóságok megtegyék a szükséges lépéseket – közölték a nevük elhallgatását kérő források.

Barack Obama elnök már korábban személyesen mondott köszönetet Abdullah szaúdi királynak a tervezett merényletek meghiúsítását lehetővé tévő információért.