Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvéd 2020. október

2020. október 16. 11:09

A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.

HADERŐ

Új utakon

A nemrég megalakult MH Transzformációs Parancsnokság olyan kihívásokkal néz szembe a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program kapcsán, melyek megoldásában jelenleg nincs követendő minta. A feladatokról, terveikről és a paradigmaváltásról Bozó Tibor vezérőrnaggyal, a szervezet parancsnokával beszélgettünk.

 

FÓKUSZBAN

A kezükkel látnak

Egyebek mellett a folyami átkelés lehetséges helyének meghatározása, a kritikus infrastruktúrák műszaki felderítése, a víz alatti akadályok, műszaki zárak megszüntetése és telepítése, a rombolások végrehajtása, az ellenséges erők mozgását gátló természetes akadályok megerősítése, a keresés-kutatás, a meder aljára süllyedt roncsok, törmelékek eltávolítása, a víz alatti építészeti, gépészeti, javítási, helyreállítási munkák elvégzése tartozik az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonabúvárainak feladatrendszerébe.

A kirakós darabjai

Felépítéséhez a 16. században tíz esztendőre volt szükség, lerombolásához egyetlen horvát harckocsinak még két nap sem kellett 1992-ben: a mostari Öreg híd az értelmetlen pusztítás jelképévé vált, újjáépítése négy évig tartott, a Neretva folyó medréből a Magyar Műszaki Kontingens búvárainak közreműködésével emelték ki a kőtömböket.

Az első búvár

Márton Róbert főtörzsőrmester, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred búvárkiképző részlegének altisztje rendelkezik Magyarországon egyedül a legmagasabb, C fokozatú búvároktatói végzettséggel. A mesterfokozat követelményeit pedig csak azért nem tudja teljesíteni, mert hazánkban nincsenek olyan, legalább ezzel a képzettségi szinttel rendelkező búvárok, akikből a vizsgáztatásához szükséges háromfős bizottságot össze lehetne állítani.

Tűz és víz között

Két veszélyes elemmel, a tűzzel és a vízzel is képesek megküzdeni az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred speciális tűzszerész-századának tagjai.

Sodrásban

Török László zászlós merült a SZENT ISTVÁN csatahajó roncsaihoz, a HABLEÁNY tragédiáját követően segítette a dél-koreai búvárcsoportot, s munkájából adódóan természetesen számos izgalmas víz alatti tűzszerészfeladat részese is lehetett, melyek közül az egyik különösen emlékezetesre sikerült.

Árnyékharcosok

A Magyar Honvédségen belül a szolnoki MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár állományában található az egyik legnagyobb létszámú búvárcsapat. Ennek gerincét a különleges műveleti búvárcsoportok alkotják, melyek vízközeli célpontok felderítésével és pusztításával, valamint – korlátozottan – vízi járművek, létesítmények elfoglalásával vagy rombolásával járó műveleteket hajtanak végre.

A csend katonái

A sikeres hadviselés egyik legfontosabb eleme az ellenség kifürkészése. Ez a korántsem egyszerű és veszélytelen feladat a felderítőkatonákra vár, akik akár a víz alatt is képesek megközelíteni a célterületet.

A kihívások vonzásában

Eredetileg szakácsnak jelentkezett, de végül – kisebb kanyarok után – búvárbeosztásban találta magát Hollós Péter őrmester, az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred mélységi felderítőszázada 2. szakaszának csoportparancsnok-helyettese.

 

HÁTORSZÁG

Mozgalmas évek

A második világháborút követő években számos honvédségi alakulat települt hosszabb-rövidebb időre Szentesre, ahol ráadásul egy új laktanya építésébe is belefogtak.

A relikviagyűjtő

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred Mistral légvédelmi osztályának ütegparancsnoki beosztásában szolgáló Nagy Bence Iván százados több mint tizenöt éve gyűjt magyar katonai relikviákat, de általánosságban is lándzsát tört a különböző régiségek mellett.

Közérdekű

Hasábjainkon közöljük a 2020. augusztus 24. és október 2. között elhunyt katonák, közalkalmazottak neveit. Hírt adunk továbbá arról, hogy látványos kiállítással emlékeznek a költő, hadvezér és államférfi Zrínyi Miklós születésének 400. évfordulójára a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán. A tárlat november 18-ig látogatható.