Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Árnyékharcosok – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2020. október 16. 10:42

A Magyar Honvédségen belül a szolnoki MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár állományában található az egyik legnagyobb létszámú búvárcsapat, amelynek gerincét a különleges műveleti búvárcsoportok alkotják.

Magyar_Honvéd_október_borító

A búvárcsoportok vízközeli célpontok felderítésével és pusztításával, valamint – korlátozottan – vízi járművek, létesítmények elfoglalásával vagy rombolásával járó műveleteket hajtanak végre. Mindehhez rejtetten kell megközelíteniük a kijelölt célpontot, ami történhet a víz alatt, a víz felszínén úszva, továbbá csónakkal vagy hajóval is. A vízbe helikopterről, illetve valamilyen támogató vízi jármű fedélzetéről egyaránt érkezhetnek. A vízi kijuttatás mindig gondos tervezést és előkészítést igényel, s mindez magában foglalja a megközelítési útvonal és módszer kiválasztását, a felszerelés vízhatlanítását és számos egyéb mozzanatot.

A célterület megközelítését illetően a víz alatti kijuttatás a legbonyolultabb; bár a harci búvárok egy merüléssel képesek nagy távolságokat is észrevétlenül megtenni, ez az eljárás azonban csak akkor ajánlott, ha a művelet jellege vagy a körülmények más módot nem tesznek lehetővé. A víz alatti kijuttatás igényli egyébként a legjobban kiképzett, felszerelt, összeszokott és tapasztalt csoportokat is, mivel a mélyben a katonák csak kézjelekkel kommunikálhatnak, a felszínre jövetel pedig azzal a veszéllyel járhat, hogy az ellenség felfedezi őket. Ennél a kijuttatási módnál az átlagostól eltérő eszközök használata is szükséges, mint például a zártrendszerű búvárkészülék, a vízhatlan zsák a felszerelés szállítására vagy a tájolókonzol a pontosabb navigáció érdekében.

Ahhoz, hogy valaki a harcibúvár-csoport tagja legyen, több egymásra épülő képzést kell sikeresen teljesíteni. Mint minden különleges műveleti operátorjelölt számára, az első lépcsőfok a különleges műveleti kiválasztó-felmérő foglalkozás, vagyis a „Pitbull”.

További részletek a Magyar Honvéd magazin október 16-án megjelenő számában!