Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvéd 2021. január

2021. január 15. 11:44

A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.

HADERŐ

Szintlépés

A tíz éven át tartó leépítés és az azt követő két évtizednyi, érdemi fejlesztést nélkülöző szervezeti átalakítások után – a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében – a Magyar Honvédség légvédelmi rakétafegyverzete is megújul. A korábban alkalmazott típusok mintegy 20 évvel ezelőtti kivonásával megszűnt a nagy magasságú, illetve a nagy és közepes hatótávolságú oltalmazási képesség. A jelenleg még hadrendben tartott 2K12 KUB komplexumok további modernizációja szakmailag és gazdaságilag is indokolatlan. A kiválasztott új technika a norvég–amerikai együttműködéssel fejlesztett és gyártott NASAMS kis és közepes hatótávolságú légvédelmi rakétakomplexum lett. A váltótípus beszerzése lehetőséget biztosíthat az elvesztett képességek részbeni pótlására.

 

FÓKUSZBAN

Menetben

A Tapolca környékén, 2000-ben megrendezett első Doni Hősök Emléktúrának csupán négy résztvevője volt, míg a múlt évben már tizenhárom menetszázad – több mint ezer fővel – indult útnak az ország számos régiójában, hogy összesen nyolcvannégy települést érintve emlékezzen az 1943 januárjában, az urivi áttörés után a mínusz 35 Celsius-fokos hidegben küzdő magyar katonákra. Az ötletgazda, Jásdi Balázs és három társa immár több mint két évtizede kelt útra először, hogy második világháborús felszerelésben, gyalogtúrával emlékezzenek a doni áttörésre és a 2. magyar hadsereg katasztrófájára. A nemes gesztus hamarosan követőkre talált, s évről évre mind többen csatlakoztak a menethez.

A ruha teszi…

Sok idő telt el, amíg a magyarországi katonai hagyományőrzők a saját kezűleg fabrikált vagy színházaktól kölcsönzött „János vitéz jelmezektől” eljutottak a mai, nem ritkán múzeumi hitelességű másolatnak tekinthető egyenruhákig. Ám még távolról sem értek a hosszú és rögös út végére, amennyiben mondjuk az amerikai polgárháború hagyományőrző csapatait tekintjük mintának. De bízvást kijelenthetjük: az irány jó.

Fegyverbe!

Arma virumque cano, azaz fegyvert s vitézt énekelek – kezdte fő művét Vergilius 2000 évvel ezelőtt, jól szemléltetve, hogy a katonáskodó ember, a hős fő attribútuma a fegyvere. Nincs ez másként manapság, a katonai hagyományok őreinél sem, hiszen ők is a fegyverek viselésével együtt tudják a régi korok hadakozóit megtestesíteni. Mindez persze óriási felelősséggel jár, hiszen a hitelességen túl a fegyverviselés sokkal szigorúbb szabályrendszert von maga után, mint például az egyenruhákat illetően.

Mesterfokon

Közel negyven éve gyűjt katonai relikviákat Udovecz György, aki a hazai hagyományőrző társadalom közismert személyisége, továbbá szerzője több – a különböző történelmi korok hadseregeit megidéző csoportok részére is hasznos útmutatásokkal szolgáló – viselettörténeti könyvnek.

Tankban utazik

Néhány évtizede még sürgő-forgó technikusok, szerelők, szovjet harcjárművek tucatjai és bőséges raktárkészlet jellemezte a néhai néphadsereg tapolcai 8. harckocsiezredének (MN6904; később dandár) telephelyét. Napjainkban Vitárius György igazgatja az ingatlant, melynek jellege azonban cseppet sem változott.

Csillagok és sávok

Idén lesz tizenhat éve, hogy először szerepeltek nyilvános rendezvényen a II. Világháborús Amerikai Katonai-Polgári Hagyományőrző és Rövidfilmkészítő Egyesület tagjai. Ez idő alatt sok minden változott: az egyenruhák és a felszerelések hitelesebbé váltak, számuk egyre nőtt, miként a tudásbázis is jelentősen gyarapodott. A csapat igazi ereje, a bajtársiasság és az összetartás azonban mindvégig változatlan maradt.

 

HÁTORSZÁG

A gyűrű hazatért

2020 júliusában a szakemberek második világháborús hadisírt tártak fel Sülysáp határában. A munkálatok során egy arany karikagyűrű is előkerült, melynek belsejébe az „Esztike 1942” felirat volt vésve. Az apró ékszer jelentette nyomon elindulva aztán néhány hónappal később sikerült pontot tenni a milliók életét követelő világégés egyik szomorú epizódjának végére.

Közérdekű

Közöljük a Kossuth Lajos Hadtudományi Alapítvány felhívását, miszerint az MH Ludovika Zászlóalj állományába tartozó III. évfolyamos honvéd tisztjelöltek pályázatot nyújthatnak be hordozható személyi számítógépre (szakonként egy darab gép). Hasábjainkon olvashatják továbbá a 2020. november 23. és december 17. között elhunyt katonák, közalkalmazottak neveit.