Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvéd 2021. június

2021. június 10. 16:11

A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.

SEREGSZEMLE

Közös erővel

Közel egy hónapon át tartott a Black Swan 2021 elnevezésű nemzetközi különleges műveleti gyakorlat, amelynek egyik fontos részeként tesztelték a NATO számára felajánlott, Szolnokon kialakítandó Regionális Különleges Műveleti Komponens Parancsnokság kezdeti műveleti képességét.

Az első lépések

Tavaly augusztus elsején kezdte meg munkáját hivatalosan is a Székesfehérváron települt Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság, s a szervezet katonái immár gőzerővel készülnek a nemzetközi gyakorlatokon történő megmérettetésre. Ebből az apropóból tekintettük át a megalakulásuk óta megtett út eredményeit, a közös munka állomásait és célkitűzéseit a nemzetközi szervezet horvát parancsnokával, Denis Tretinjak vezérőrnaggyal.

Folyamatos üzem

A Dunántúli Híradó és Informatikai Főközpont alapvető feladatai közé tartozik, hogy a Dunától nyugatra eső régióban kiszolgálja a Magyar Honvédség Parancsnoksága, illetve az annak alárendelt alakulatok infokommunikációs igényeit.

 

FÓKUSZBAN

Irány Moszkva!

Nyolcvan éve, 1941. június 22-én vette kezdetét a Szovjetunió elleni német offenzíva, a Barbarossa-hadművelet, amely nem egyszerűen két európai hatalom harcaként, hanem ideológiák összecsapásaként vonult be a történelembe.

Balkáni krétakör

Mielőtt a Barbarossa-hadműveletet megindíthatta volna, Hitlernek a balkáni hadszínteret kellett biztosítania. A németek szempontjából különösen Görögországban alakultak rosszul a dolgok, ahol szövetségeseik, az olaszok súlyos kudarcot vallottak.

Sivatagi kaland

Nem a Balkán volt az egyetlen hadszíntér, ahol Hitlernek ki kellett mentenie szorult helyzetéből Mussolinit. Miután az Észak-Afrikában harcoló olasz haderő megsemmisítő vereséget szenvedett a britektől Líbiában, a Führer a helyszínre küldte az egyik legtehetségesebb katonáját, Erwin Rommel tábornokot.

Óriásölők

Bár végül felszíni úszó egységek okozták a végzetét, az első bevetésén tragikusan járt német BISMARCK sorsát a brit ARK ROYAL repülőgép-hordozó fedélzetéről felszállt Fairey Swordfish típusú torpedóbombázók akciója pecsételte meg. Az Atlanti-óceánon 1941 májusában lezajlott összecsapás egyben előrevetítette a csatahajók alkonyát is.

Sírba vitte a titkát

1941. május 10-én éjjel egy magányos német kétmotoros nehézvadász rótta a köröket az Északi-tenger felett. A Messerschmitt Bf 110D típusú gép pilótafülkéjében a náci vezér, Adolf Hitler helyettese, Rudolf Hess kémlelte az eget, és várta az alkalmas pillanatot, hogy a brit radarláncot kikerülve besurranjon a szigetországba. Skóciában, közelebbről Hamilton herceg birtokán szeretett volna földet érni.

 

HÁTORSZÁG

Autók gyógyítói

Lerobbant az autó? Időszerű az olajcsere? Tönkrement a légkondi? Ezekkel a problémákkal a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. műhelyének szakembergárdája nap mint nap megbirkózik; felkészültségüknek, s nem utolsó sorban professzionális felszereléseiknek köszönhetően nemcsak személyautókat, hanem akár öttonnás kistehergépjárműveket is javíthatnak.

Írásba adták

Hat hónap online oktatást és otthoni felkészülést követően eredményesen teljesítették az érettségi követelményeit a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium végzős növendékei. A szóbeli vizsgák – csakúgy, mint tavaly – idén is elmaradtak, a szigorú járványügyi szabályok betartatása mellett a 12. évfolyamos diákoknak csak írásban kellett bizonyítaniuk a felkészültségüket.

Közérdekű

Hasábjainkon közöljük az elhunytak névjegyzékét, melyet a 2021. április 24. és május 20. között beérkezett adatok alapján állított össze az MHP Személyzeti Csoportfőnökségének Humánszolgálati Főnöksége.