Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvéd 2020. április

2020. április 9. 7:52

A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.

SEREGSZEMLE

Sólyomcsapás

A Hawk Strike harcászati gyakorlat keretében amerikai katonákkal közösen hajtott végre különböző feladatokat az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár 882-es rohamlövész osztaga.

FÓKUSZBAN

Korlátlanul

Németország az első világháború során több alkalommal is próbálkozott a tengeralattjárók tömeges bevetésével, nem is minden eredmény nélkül, ám a konfliktus menetét így sem tudta a maga javára fordítani.

Tűz a mélyből

Bár az Osztrák–Magyar Monarchia haditengerészete egyetlen, a tengeralattjáró-hadviselés követelményeinek megfelelő, igazán korszerű és nagy méretű búvárhajót sem küldhetett csatába az első világháború idején, a fegyvernem mégis figyelemre méltó eredményeket ért el az Adriai-tengeren.

Az atlanti csata

Németország a második világégés során is harcba küldte tengeralattjáróit az Atlanti-óceánon hajózó kereskedelmi egységek ellen, épp olyan eredménnyel, mint a bő két évtizeddel korábban vívott Nagy Háború idején: kis híján térdre kényszerítették a legfőbb rivális Nagy-Britanniát, ám végül a búvárnaszádok ismét vereséget szenvedtek.

Hagyományos módon

Lényegesen több állam fejleszt, gyárt és tart hadrendben hagyományos, dízel-elektromos, mint nukleáris meghajtású tengeralattjárót, hiszen az előbbiek megépítése, fenntartása kisebb erőforrásokat igényel, emellett számos feladatra sokkal alkalmasabbak is nagyobb társaiknál.

Atomütőerő

A nukleáris meghajtású tengeralattjárók gyakorlatilag szinte korlátlan ideig tartózkodhatnak a víz alatt. E technika esetében a „leggyengébb láncszem" a legénység: az ember nem viseli jól a végtelennek tűnő bezártságot, és persze enni-inni is kell valamit…

Halálos szivarok

A tengeralattjárók fő fegyverzetét a torpedó alkotja, melynek modern, mai értelemben vett változata az 1800-as évek második felében született meg, hogy aztán villámgyorsan elterjedve halálos fenyegetést jelentsen a víz alatt és a vízfelszínen haladó hajókra.

Filmes merülés

A háborús filmek kategóriájában a tengeralattjárós mozik teljesen külön kasztot képviselnek. Az ingerszegény környezet soha nem segített abban, hogy a szó klasszikus értelmében vett hollywoodi akciókat vigyenek vászonra, így maradt a legkézenfekvőbb ábrázolási mód, a dráma. Írásunkban a teljesség igénye nélkül pillantottunk bele néhány alapműbe.

HÁTORSZÁG

Éremhalmozók

A debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium versenyzői tíz arany-, kilenc ezüst- és hét bronzérmet szereztek a nyolcadik alkalommal megrendezett Kinizsi Közelharc Kupán.

Közérdekű

Hasábjainkon közöljük a 2020. február 24. és március 20. között elhunyt katonák, közalkalmazottak neveit. Hírt adunk továbbá a tábornoki kinevezésről, előléptetésekről, illetve arról is, hogy 2020. július 22-én „Az 54-es kihívása nyáron" elnevetéssel katonai tájékozódási teljesítménymenetet rendez az MH 54. Veszprém Radarezred.