Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

1956 szellemisége kötelez mindannyiunkat

Szöveg: Antal Ferenc |  2017. október 22. 20:12

Ápolnunk kell ’56 szellemiségét, mert ez megerősíti hitünket és erőt ad nekünk a jövő kihívásaihoz is – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter október 22-én, vasárnap, Budapesten, a Műegyetem aulájában tartott emlékünnepségen.

Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc Emléknapja ünnepségsorozat keretében szervezett rendezvényen a miniszter elmondta: az embereket, közösségeket, nemzeteket minősíti az, hogy képesek-e nagy célokat megfogalmazni, nagy és nemes ügyek mellé odaállni, összefogni és összetartani, közös nevezőt kialakítani, valamint képesek-e méltó módon ünnepelni.

1596040294

A honvédelmi miniszter emlékeztetett arra is, hogy a második világháború után – a nagyhatalmak által – a szovjet érdekszférába kényszerített magyarság elsőként állt ki az igaz ügy, a szabadság mellett. „A második világháború végén azt kellett látnunk, hogy Magyarországot másodszor is feláldozták. Az első világháború után felnégyelték, kifosztották, a második világháború után odadobták, 1956-ban pedig magára hagyták."
Dr. Simicskó István kitért arra is, hogy az első világháború és az 1956-os forradalom és szabadságharc közt eltelt 42 év alatt több millió magyar állampolgár veszett oda. „Nincs még egy nemzet – talán lengyel barátaink voltak hasonló helyzetben – amely túlélt volna ennyi tragédiát, megtorlást" – tette hozzá.

1596040294

Dr. Simicskó István szólt arról, hogy napjainkban a brüsszeli döntéshozók „képmutatással leplezik el a bajokat" az európai polgárok elől. Leszögezte: Magyarország szuverén állam, amely megvédi értékeit, kultúráját, nyelvét, határait és állampolgárait, még akkor is, ha a brüsszeli döntéshozók másképp látják mindezt. „Brüsszelben tudják, hogy Európa a keresztényi értékrendjének köszönheti kialakulását és megmaradását, éppen ezért komoly bűnt követnek el, amikor szisztematikusan felszámolják az európai keresztény civilizáció vallási alapzatát" – figyelmeztetett a honvédelmi miniszter.

1596040295

Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora köszöntőjében arról beszélt, hogy a nemzet emberek millióinak közös emlékezete a múltról és a közös terve a jövőről. Az 1950-es években ez a közös emlékezet háborúról, megszállásról, és központilag erőszakolt jövőképről szólt, amely ellen lázadni kellett – idézte fel a rektor. A külföld, a Nyugat hol értette ezt, hol nem, de idővel szélesedett ez a megértés – mondta.

1596040295

Az egykori ’56-os diákok nevében mondott beszédében Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke visszaemlékezett 1956-ra, amikor a műegyetem gépészmérnöki karának hallgatója volt.

A rendezvény zárásaként a résztvevők megkoszorúzták az egyetem hősi halottainak emléktábláját az intézmény aulájában, illetve koszorút helyeztek el az intézmény falán lévő emléktáblánál. Ezután pedig a hagyományos fáklyás menetben vonultak át a Bem térre.

1596040295

Fotó: Dévényi Veronika