Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

1956 emléke előtt tisztelegtek a magyar katonák

Szöveg: Papp István főhadnagy | Fotó: Barsi Balázs őrvezető |  2021. október 22. 12:07

Az MH EUFOR Kontingens tagjai és az egyéni beosztásokban szolgálatot teljesítő magyar katonák ünnepi állománygyűlésen emlékeztek meg az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiről október 21-én.

IMG_3046

A nemzeti ünnepünk alkalmából megtartott rendezvényt megtisztelte jelenlétével Gerőfi Szilárd dandártábornok, az EUFOR törzsfőnöke, Kiss Ferenc ezredes, a NATO szarajevói parancsnokságának törzsfőnöke, Bernátsky László törzszászlós, az EUFOR parancsnokság vezénylőzászlósa és Horváth Gábor politikai tanácsadó.

 „1956. október 23. a magyar nemzeti önérzet kiemelt ünnepe, a forradalom és szabadságharc ünnepe. Ez alkalomból különösen fontos, hogy számot vessünk múltunkkal, tisztán lássuk azt és majdan továbbadjuk azt utódainknak. 1956 hősei azért tiszteletreméltók, mert nemcsak valami ellen, hanem valamiért küzdöttek: a nemzeti függetlenségért, a többpártrendszerre alapozott demokráciáért, az alkotmányosságért” - mondta ünnepi beszédében Szabó György alezredes, tábori lelkész.

Kiemelte:  ma, 1956 nemzeti ünnepén is az élet egy kiemelt pillanatában élünk, mert ahogy a XX. század nagy költője, Babits Mihály írja „a múlt nem halt meg, hanem hat ránk, élt testünkben, lelkünkben, egész valónk, az egész múlt eredője. Minden jelen pillanat magában foglalja az egész múltat és valamit ad hozzá.”

IMG_3063

Az állománygyűlésen Gerőfi Szilárd dandártábornok és Bartók Gábor alezredes elismeréseket adott át tíz fő részére, a Quick Response 2021 gyakorlaton nyújtott kimagasló teljesítményük elismeréseként.

A rendezvény Magony Norbert tizedes és Leiter István Péter őrvezető citerán előadott, zenés ünnepi műsorával zárult.