Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jónak lenni jó!

Szöveg: Juhász Zsolt alezredes |  2020. február 3. 16:04

A NATO Jótékonysági Bazárt eredetileg 1967-ben hozták létre. Két évvel később, az első hivatalos „bazár” során 24 586 belga frankot gyűjtöttek a szervezők, amelyet a londoni „Mentsd meg a gyerekeket” alapítványnak adományoztak.

A nemes hagyomány napjainkban is folytatódik, a bazár november harmadik hétvégéjén immár 50. jubileumát ünnepelhette, az adományozó rendezvényt pedig január 27-én, hétfőn tartották Brüsszelben, a NATO-központ sajtótermében.

Az összefogás, az önzetlen segítségnyújtás kiemelkedő szereppel bír a jótékonysági esemény során nemcsak magyar, hanem nemzetközi szinten is. A bazár napján a NATO-parancsnokság legnagyobb területű helyiségét, az Agorat több ezer ember töltötte be csodás hangulattal. A mintegy 40 nemzeti, valamint 23 éttermi standon az országok nemzeti ételeiket, valamint a rájuk jellemző különlegességeiket kínálták. A Charity Fair színpadán a nemzetközi fellépők színes forgataga fordult meg, többek között török és lengyel táncosok, bolgár néptáncosok, spanyol flamenco-sok és két magyar klasszikus hegedűművész, Tarcsay Zsuzsa és Dávid Ágota előadása is színesítette a napot.

Magyar részről a nemzeti asztalon több mint ezer hungarikumot sikerült ízlésesen felsorakoztatni, amelynek túlnyomó többségét a „bazár" két napján, a megmaradt termékeket, az „after sale"-en sikerült értékesíteni. Hazánk éttermi standján a NATO-ban dolgozó magyarok és hozzátartozóik által készített ételek várták a bazárra érkező érdeklődő tömeget. A bazár első napján nyolcvan adag sertéspörköltet és száz palacsintát, a második nap százötven adag gulyást és kétszáz palacsintát értékesítettek.

1596075687

A NATO Charity Bazaar éves záró rendezvénye az adományozási ceremónia, amit január 27-én tartottak a NATO-székházban. A rendezvényt a jótékonysági bazár tanácsának elnöke, Serge Devynck nyitotta meg. A NATO Charity Bazárban (NCB) részt vevő 40 ország – NATO-tagok és partnerországok – együttes erőfeszítései révén a 2019-es évben 268 206 eurót tudtak összegyűjteni, ebből a magyar nemzeti képviselet 4 822 euróval tudott hozzájárulni a jótékonysági célra gyűjtött összbevételhez.

Az összegyűjtött adomány elosztásáról – a sikeresen benyújtott huszonhét nemzetközi, valamint öt belga pályázó között – a NCB Tanácsa döntött. Számunkra külön öröm, hogy a benyújtott pályázatok közül két magyar alapítvány is eredményesen pályázott, akik a napokban meg is kapták az adományozott összeget. Az NCB Tanácsa által felállított alapítványi sorrend alapján a magyar pályázók egyike, a Rett-szindróma Alapítvány a 4. helyen végzett és az által igényelt 5000 eurót teljes összegben megkapta adományként. Az alapítvány célja, hogy összefogja azokat a családokat, akik Rett-szindrómával élő gyermeket, fiatalt nevelnek.

A másik magyar érdekelt szervezet a Fuego Kulturális, Művészeti, Tánc- és Sport Egyesület, a rangsorban 18. helyen végzett és 10 000 eurós adományt kapott. Az egyesület célja: előadó-művészeti utánpótlás nevelés, amely elősegíti a felnövekvő generáció gyermekeinek művészi fogékonyságát, mozgás szeretetét és előadóművészi kibontakozását nagy hangsúlyt fektetve a hátrányos helyzetű gyermekek felkarolására.

A ceremónián az adományokat az Alapítvány és az Egyesület nevében, a NCB magyar nemzeti képviselői vették át.