Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

1956 eseményeire emlékeztek a Bocskai-dandár katonái

Szöveg: Búz Csaba főhadnagy |  2018. november 1. 15:32

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár debreceni és hódmezővásárhelyi helyőrségében október végén emlékeztek meg az 1956-os forradalom és szabadságharcról.

1599195225
A szokásoktól eltérően, a Bocskai-dandárnál nem a központi ünnepségek előtt tartották meg a megemlékezéseket, mert a katonák többsége akkor még a Bakonyban tartózkodott, a „Bátor Harcos 2018" elnevezésű harcászati gyakorlaton.

A debreceni Kossuth-laktanyában megtartott ünnepi sorakozón dr. Ruszin Romulusz dandártábornok elmondta, hogy a történelmi eseményekre történő megemlékezés mellett ez a sorakozó most arról is szól, hogy megköszönjék azoknak a kollégáknak a munkáját, akik többet tettek az átlagosnál az elmúlt időszakban. „Egy rendkívül fontos és nehéz feladaton van túl a dandár, de ez nem jelenti azt, hogy nincs további feladat. Senki se felejtse el, hogy hamarosan megkezdődnek a missziós felkészítések is" – mondta a parancsnok. A sorakozó részeként dr. Ruszin Romulusz dandártábornok kitüntetéseket és elismeréseket adott át.

1599195225

Az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékeztek a hódmezővásárhelyi katonák is. Az ünnepélyes sorakozón, a csapatzászló fogadása után Szalóki András őrnagy beszédében nem az ismert budapesti eseményeket idézte fel, hanem néhány egyéni emberi sors bemutatásával vázolta fel a forradalom országos jelentőségű vonatkozásait.

1599195225

„Az események sodrában látnunk kell a nagybetűs embert! Ott vannak azok a forradalmárok, akik 56-ban egyik napról a másikra legendás parancsnokokká váltak" – emelte ki beszédében az őrnagy.

Az ünnepségen Tóth István ezredes, parancsnokhelyettes adta át az előléptetést, a kitüntetéseket, illetve az elismeréseket.

1599195225

Fotó: Szalka Miklós őrvezető és a szerző