Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dominica Palmarum: virágvasárnapi ige és üzenet a zene nyelvén

Szöveg: Cs. Sárkány Beáta hadnagy |  2019. április 17. 9:23

Közel egy évtizedes hagyomány, hogy a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódva virágvasárnapon rendhagyó istentisztelet résztvevői a debreceni katonazenészek a Református Nagytemplomban. A zenés áhítat alkalmával idén is Sajtos Szilárd őrnagy, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár református tábori lelkésze hirdetett igét.

1599201375
„Amikor az első ilyen rendhagyó istentiszteletet terveztük a zenekar vezetőjével, az volt a célunk, hogy legyen egy olyan alkalom a katonák, a családtagjaik és a debreceniek életében, amikor mindenki együtt ünnepelhet úgy is, hogy sokan távol vannak egymástól. Hisz a zene üzenete képes áthatolni téren és időn, és összekapcsolja az embereket" hangsúlyozta a tábori lelkész.

Az istentiszteleten a gyülekezet tagjai olvastak fel bibliai részleteket, amelynek mondanivalóját, üzenetét a katonazenészek a zene nyelvén közvetítették. A komolyzenei művek mellett ismert filmzenei dallamokat is hallhattak Pál István őrnagy és Kovács Róbert százados vezényletével, akik április 14-én a Nagytemplomba látogattak. Hallható volt egy összeállítás a Ben Hur című film zenei anyagából és Ennio Morricone szerzeménye, A misszió című film betétdala is felhangzott a bibliai részletek között.

1599201376
Szloszjár Balázs ezredes, a dandár parancsnoka megköszönte a támogatást, amelynek segítségével évek óta együtt ünnepelheti a katonai szervezet, az egyház és a város ezt az ünnepet. Hangsúlyozta: „A rendhagyó istentisztelet,- amely mivel már nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre, nem is annyira rendhagyó – a dandár és a Református Egyház közös ajándéka, szolgálata Debrecen városának, a debrecenieknek és a gyülekezetnek."

Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke szintén köszönetét fejezte ki a dandár vezetésének és a gyülekezetnek: „Hozzon ünnepet a szentháromság mindenkinek. Azoknak is, akik most nem lehetnek itt velünk, mert valahol, a családjaiktól távol teljesítik szolgálatukat."

1599201376
Fotó: Somogyi András törzsőrmester