Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyéves lett a különleges dandár

Szöveg: Takács Vivien |  2018. október 12. 21:29

Egy éve alakult meg a szolnoki MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár. Az évforduló alkalmából október 12-én, pénteken megrendezett dandársorakozón ünnepélyes keretek között lecserélték az eddig használt zöld barettsapkájukat homokszínűre, illetve felavatták vitéz Bertalan Árpád mellszobrát és leleplezték a megújult ejtőernyős emlékfalat.

1599194603
A dandár alakulótéren felsorakozott katonáit Sándor Zsolt dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke, parancsnokhelyettes köszöntötte. Elmondta: a különleges műveleti zászlóaljból és a könnyű vegyes zászlóaljból létrejött ezred jogutódjaként alakult meg egy évvel ezelőtt az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár. Mint hangsúlyozta: a mai napon nemcsak vitéz Bertalan Árpád előtt tisztelegnek, hanem kicserélik a zöld barettsapkát egy új szimbólumra. „Az új barettsapka jelentse a bajtársiasságot, az áldozatvállalást, az állandó készenlétet a feladat-végrehajtásra és azt, hogy bármikor számíthatunk az Önök munkájára" – hangsúlyozta Sándor Zsolt dandártábornok.

„A sapka, mint a katonai felszerelés része, a történelem során mindig az összetartozást, a katonai szervezet egységét és megjelenését szolgálta" – mondta az állománygyűlésen Sándor Tamás dandártábornok, az alakulat parancsnoka. Hozzátette: a különleges rendeltetésű dandár eljutott arra a szintre, hogy Magyarországon egy új, önálló fegyvernemmé vált. „Ezért tovább lépünk a jelképrendszerünkben. A mai napon lecseréljük a zöld barettsapkát, és a homokszínű barettsapkával fejezzük ki a különleges rendeltetésű szellemiséget, a katonai szervezet egységét és annak hovatartozását" – mutatott rá az alakulat parancsnoka.

1599194603
A beszédeket követően felavatták vitéz Bertalan Árpád mellszobrát és leleplezték a megújult ejtőernyős emlékfalat. A szobor előtt Kiss Dávid hagyományőrző őrvezető ismertette az alakulat névadójának életútját, majd Majoros István szobrász szólt pár szót alkotásáról. Elhangzott: a szoborállítás alapötlete Shihan Furkó Kálmán nyugállományú ezredestől származik. Dr. Boldizsár Gábor ezredes, a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetségének elnöke pedig a magyar ejtőernyőzés történetéről szólt.

1599194603
A szobor leleplezését követően Takács Tamás alezredes, a HM Katolikus Tábori Püspökség kiemelt vezető tábori lelkésze áldotta meg az emlékműveket. A rendezvény végén az emlékfal előtt koszorúkat helyeztek el. A Honvédelmi Minisztérium nevében Sándor Zsolt dandártábornok és Kriston István főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa hajtott fejet.

Az ünnepségen – amely a 170 éves a Magyar Honvédség programsorozat része volt – az érdeklődők megtekinthették vitéz Bertalan Árpád hagyatékát.

Fotó: Tóth László