Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Virágok Doberdóról – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. október 13. 7:35

Az olaszországi Goriziában, az első világháború számos véres csatájának színterén található múzeumban állították ki a kiskunfélegyházi Szűts Tamás anyagát. A tizenkilenc, virágokkal díszített levelezőlap a magángyűjtő nagyapja, a Doberdót megjárt Szűts László főhadnagy és kedvese, későbbi felesége, Váradi Mária megható szerelmének bizonyítéka.

1599194605
Nagyon szerettem nagyapámat, aki lebilincselően szép meséket tudott mondani. Egyszer észrevettem a falon egy fehér keretes fényképet, amin négy délceg katona feszített. Egyikük, a géppuskás szakasz parancsnoka Szűts László zászlós, vagyis a nagyapám volt. Ettől fogva minden kérdésem a háborúra és a háborús történetekre vonatkozott. A harctereket megjárt katona sok érdekes dolgot mesélt, persze csak olyanokat, amit egy kisgyerekkel meg szabad osztani. Miután a legfelsőbb parancs elszólította, itt maradtam válaszok nélkül – emlékezett vissza gyermekéveire a kiskunfélegyházi magángyűjtő.

Szűts Tamás majd fél évszázaddal később kezdett kutatni a családi levéltárban. A dokumentumok között bukkant rá egy mappára, amelynek címzése rendkívüli módon felkeltette érdeklődését: „A lapokat a virágokkal elkészítette és megírta Szűts László főhadnagy – KuK 51. Inf Battalion, I/51 Maschinengewehr Kompanie –, az olasz harctérről menyasszonyának, Váradi Máriának, 1917. áprilisától 1918. szeptemberéig". A füzetke tizenkilenc, virágokkal ékesített képeslapot őrzött. A virágok, dacolva az évszázad tomboló viharaival, ma is a régi pompájukban árulkodnak a vágyódó sóhajokról, aggódó könnycseppekről és a harctér megsemmisítő forgatagáról.

További részletek a Magyar Honvéd magazin október 12-én megjelent számában!