Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Együtt szolgáltak, együtt ünnepeltek

Szöveg: Galambos Sándor | Fotó: a szerző felvételei |  2019. november 16. 7:38

Nyugdíjas kollégáikkal ünnepelték alakulatuk napját az MH Légijármű Javítóüzem dolgozói. Jogelődjük, az egykori 25. vadászrepülő-hadosztály alárendeltségébe tartozó Tábori Repülőjavító Műhely 1950. november 15-én állt hadrendbe Szentkirályszabadján.

1596721984

Jogelődje megalakulásának 69. évfordulóját ünnepelte a Magyar Honvédség egyetlen olyan alakulata, amely a katonai légi járművek üzemben tartásához, javításaikhoz, konstrukciós változtatásaikhoz, műszereik ellenőrzéséhez megfelelő jogosultsággal és szakértelemmel rendelkezik.

A műhely Szentkirályszabadjáról 1951 szeptemberében diszlokált Kecskemétre, egy év múlva Taszárra költözött, majd 1961 nyarán ismét visszatelepült a „hírös" városba. Korábban Központi Repülőgépjavító Üzem volt az elnevezése, majd 2001-től MH Légijármű Javítóüzem néven működik a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. Fennállása óta az üzem az összes, a honvédség által Magyarországon valaha is használt és jelenleg hadrendben álló légi jármű üzemben tartásában részt vett. 

A parancsnok, Bozóki János ezredes ünnepi beszédében az elmúlt hatvankilenc évben bekövetkezett szervezeti átalakulásokat és az üzem alaprendeltetésében történt változásokat is felidézte. Külön hangsúlyozta: az alakulat létrehozásakor egy olyan képesség kialakítása volt a cél, amely lehetővé teszi, hogy a repülőgépek üzemeltetése során bekövetkező, az üzemeltető alakulatok műszaki lehetőségeit meghaladó műszaki hibák kezelését akár műveleti területen is olyan módon lehessen megoldani, hogy ne kelljen a gyártóhoz vagy az ipari hátteret biztosító vállalatokhoz fordulni.

Az elmúlt közel hét évtizedben, az alaprendeltetésből adódó feladataikat az üzem dolgozói az elvárások szintjén teljesítették, a következő évek kihívásai közül pedig a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében újonnan hadrendbe álló légijárművek karbantartásához szükséges jogosultságok megszerzését emelte ki meg Bozóki ezredes. 

1596721984

Az alakulat napjának hivatalos része elismerések átadásával zárult. A Magyar Honvédség Parancsnoksága személyügyi csoportfőnöke a kötelező várakozási idő leteltével, és a központi előmenetel tervezésnek megfelelően előléptette zászlóssá Dancsházi Rudolf főtörzsőrmestert. Huzamos időn át végzett, kiemelkedő munkájuk elismeréseként az MH Logisztikai Központ parancsnoka oklevelet adományozott Szijártó Zsolt főhadnagynak, Jurászik Gábor zászlósnak, Márton Boglárka, Mikus Gyuláné és Baji András László honvédelmi alkalmazottaknak.

Czechmeister István őrnagy, Szabó Zoltán törzsőrmester, Czinege Attila őrmester, Réfiné Szitás Erika és Drozdik Attila Sándor honvédelmi alkalmazottak munkáját pedig az MH Légijármű Javítóüzem parancsnoka köszönte meg elismerő oklevéllel. A moszkvai Zsukovszkíj Repülőmérnöki Akadémia ötven évvel ezelőtti elvégzéséhez pedig egy jelképes emléktárgy, „Aranydiploma" átadásával gratulált Egri Károly nyugállományú ezredesnek, az üzem egykori parancsnokának.

1596721984

Bozóki ezredes a kerek születésnapjukat idén ünneplő nyugállományú kollégáit is felköszöntötte, majd egyperces néma felállással emlékeztek az elmúlt találkozó óta elhunyt nyugállományú munkatársaikra.

A  javítóüzem megalakulásának 69. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlésen a Magyar Honvédség Parancsnokságát Sáfár Albert dandártábornok, a törzsfőnök támogató helyettese, Solymosi Ferenc ezredes, a logisztikai szemlélőség kiemelt főtisztje, Gangler László ezredes, a Logisztikai és Gazdálkodási Csoportfőnökség csoportfőnökhelyettese, az MH Logisztikai Központ, Logisztikai Igazgatóságát Gecse János ezredes, megbízott igazgató képviselte. Kecskemét megyei jogú város önkormányzata nevében pedig Sipos László tanácsnok gratulált a „születésnapját" ünneplő üzem munkatársainak.

A  javítóüzem egykori parancsnokai közül Egri Károly, Svehlik János és Tóth Sándor nyugállományú ezredesek tudták elfogadni egykori kollégáik meghívását. 

A rendhagyó állománygyűlés zárásaként a Légierő Zenekar – Szolnok szórakoztatta a javítóüzem dolgozóit és vendégeiket, akik az MH Anyagellátó Raktárbázis tápiószecsői bázisparancsnoksága statikus bemutatóján a Magyar Honvédség új kézifegyvereit is megtekinthették.  

GALÉRIA