Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fába égetett világ

Szöveg: Takács Vivien |  2014. március 30. 11:23

Sokan látogattak el Szeder Tamás pirografikus művész kiállításának megnyitójára, amelyet a Honvéd Kulturális Központ Stefánia Palotában tartottak március 28-án, pénteken délután.

A kiállítást Rózsa Géza őrnagy, az MH Anyagellátó Raktárbázis Lehel úti objektumának parancsnokhelyettese nyitotta meg. Mint elmondta, „az égetett, barnás grafikák a tájakat, a városokat, az embereket, valamint a múltat, a jelent és a jövőt tükrözik." Hozzátette: a lángművész alkotásai a minket körülvevő világra mutatnak rá.

1595969452
Szeder Tamás, a lángművész

Szeder Tamás, aki közalkalmazottként dolgozik az MH Anyagellátó Raktárbázison, a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta: 2012 óta foglalkozik a pirografikákkal. E különleges technikáról kifejtette: „a pirografikának két alkotóeleme van: létezik egy szabályozható hőfokú pirográfkészülék, ami úgy néz ki, mint egy páka, és van egy hőlégfúvó, amivel az árnyékolást készítem." Kezdetben a magyar rockzenészek portréját készítette el, majd később felelevenítette a régi magyar városokat.

Az alkotó elárulta, hogy a kedvenc képe mindig az utolsó, jelen esetben a galgahévízi templomtorony. „Ezt a pirografikai művet huszonnégy óra alatt készítettem el. A galgahévízi kiállításra készültünk, és amikor feltettük az oszlopokra a képeket, észrevettük, hogy az egyik oszlop üresen maradt. Mivel még volt huszonnégy óra a másnap délutáni megnyitóig, kerestem egy fotót a galgahévízi templomról és a mögötte lévő utcáról, majd egy éjszaka alatt megalkottam a pirografikát" – mesélte Szeder Tamás.

A tárlatot április 10-ig lehet megtekinteni a Stefánia Palotában.

1595969452
A kiállítást a Honvéd Kulturális Központban rendezték meg

Fotó: Tóth László