Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fegyverük a szó

Szöveg: Galambos Sándor |  2015. október 5. 6:19

Gyakorlati foglalkozásokkal folytatódott a 30. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam. A szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központ által szervezett háromhetes kurzus hallgatóinak záró gyakorlatát október 7−8. közt tartják Szolnokon és a város környékén.

1596001838

Félidejéhez érkezett a 30. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam (International Military ObserverCourse – IMOC). Az ENSZ Békeműveleti Főosztály (UN DPKO) által akkreditált felkészítésen résztvevő tizenhárom magyar, két-két egyiptomi, litván, német és egy pakisztáni tiszt a kurzus első hetében zömmel elméleti foglalkozásokon sajátították el, illetve frissítették fel a fegyvertelen katonai megfigyelők számára szükséges alapismereteket.

A második héttől viszont már a gyakorlati foglalkozások kerülnek előtérbe: a tanteremben tanultakat alkalmazzák a terepen. Az első szituációs tréninget a szolnoki kiképző központ bázisán hajtották végre. Ennek keretében járőrcsoportokba osztva öt különböző életszerű konfliktushelyzetet kell megoldaniuk – a „helyi média" állandó, „zavaró" jelenléte mellett. Az egyes helyzetekben mindig egy járőrcsoport tevékenykedett, a többi hallgató pedig figyelte a feladat végrehajtását, majd a nemzetközi oktatókkal közösen a helyszínen értékelték ki a járőr munkáját.

1596001838

A gyakorlat során egy, az ellenállók által felállított illegális ellenőrzőponton kellett átjutniuk, majd egy elrabolt ENSZ-megfigyelő kiszabadítása volt a feladat, akit a feltételezett helyzet szerint az általa megbecstelenített lány apja, a helyi törzsi vezető és családja tartott fogva. Egy másik helyszínen egy aknamezőre futott terepjáró két súlyosan sérült ENSZ katonai megfigyelőjén segítettek a járőrcsoport tagjai, akiknek később egy hangoskodó tömegben kellett intézkedniük a járőr tagjainak. A beállított helyzet szerint ugyanis egy menekült család szeretett volna visszaköltözni az elhagyottnak hitt otthonába, de a házban már évek óta egy másik, lakásfoglaló família lakott. Végül pedig „belecsöppentek" egy helyi törzsi ünnepbe, amelyen igencsak gyanús állagú ínyencségeket szolgáltak fel – a meghívás visszautasításának a törzsi vezető sértődése, a „rendhagyó ízű" ételek és italok elfogyasztásának viszont egy alapos gyomorrontás lehet a következménye.

1596001839

A terepfoglalkozások ezt követően egy egész napos, komplex járőrgyakorlattal folytatódtak Egerbakta – Felnémet térségében, ahol szintén különböző beállított szituációkat kellett kezelniük az ENSZ leendő kéksisakos katonáinak. Megfigyelőpontot működtettek, információkat gyűjtöttek a helyi lakosoktól és az iskolaigazgatótól, tárgyaltak az ellenállókkal, hogy áthaladhassanak egy illegálisan létesített ellenőrzőponton és elláttak egy aknarobbanásban súlyosan megsérült személyt is.

A leendő ENSZ-megfigyelők szolgálatuk során találkozhatnak hasonló, sőt még problémásabb helyzetekkel, kihívásokkal is. A legjobb forgatókönyvíró ugyanis maga az élet, és ezzel nehéz versenyezni. Elmondható ugyanakkor, hogy a gyakorlatot megtervező, levezető és a jelzéseket végrehajtó állomány is igyekezett a hallgatók számára a lehető legélethűbb, a valóságot legjobban megközelítő körülményeket teremteni. A járőrgyakorlat segített felmérni a végrehajtó állomány vezetői, döntési képességeit, és a különböző szituációkban, esetenként krízishelyzetekben a hallgatók megismerhették a saját korlátaikat is.

1596001839

Fotó: a szerző felvételei