Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazatért a Gripen-flotta

Szöveg: Galambos Sándor | Fotó: Kecskemét: a szerző / Pápa: Balogh Ákos (lhsn.hu) |  2019. december 17. 12:05

Visszatelepültek Kecskemétre a Gripenek. A JAS-39-es vadászgépeket december 17-én Kilián Nándor dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnokság légierő haderőnemi szemlélője és Ugrik Csaba dandártábornok, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka fogadta.

1596073866

Fél évig az MH Pápa Bázisrepülőtéren állomásoztak a Magyar Honvédség légierejének vadászgépei, a gyakorló- és kiképzőrepülések mellett a készenléti szolgálatot is onnan látták el. A NATO Biztonsági Beruházási Program, valamint a Modern Városok program keretében a kecskeméti repülőbázison zajlott felújítások, korszerűsítések miatt ugyanis a fel- és leszállópálya, valamint a hozzá kapcsolódó guruló utak május közepétől nem voltak alkalmasak merevszárnyas gépek fogadására.

A repülőbázis felújítása év végére érte el azt a szintet, hogy a Gripenek Pápáról visszatelepülhessenek Kecskemétre. A munkálatok során modernebb lett és megújult a futópálya, a fénytechnikai eszközök, az üzemi területek és a támogató infrastruktúra. Az építési munkálatok azonban nem állnak le, a modernizálás a rádiónavigációs eszközök cseréjével, további üzemi területek építésével, valamint az infrastruktúra fejlesztésével folytatódik.

1596073866

Az elfogadott Átfogó Infrastrukturális Fejlesztési Terv alapján a következő három évben további, az alaprendeltetésből adódó feladatok végrehajtását támogatni képes létesítmények kivitelezése is megvalósul. A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében a repülőtér folyamatosan fejlődik, és egyre inkább megfelel a NATO és a nemzetközi polgári repülés támasztotta követelményrendszernek. Mindez megteremti az alapját annak is, hogy a repülőtér a jövőben közös katonai-polgári felhasználásúvá váljon.

GALÉRIA

CímkékGripen