Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hordozd a gyertyát

Szöveg: Sárkány Beáta hadnagy | Fotó: Somogyi András törzsőrmester |  2019. december 5. 8:19

Idén is teltház előtt nyitotta meg adventi koncertsorozatát a Debrecen Helyőrségi Zenekar a cívisvárosi Kölcsey Központ Nagytermében. Az „Adventissimo – Hordozd a gyertyát” címmel megrendezett hagyományos hangversenyre több mint ezren kaptak jegyet.

1596072886

Adventissimo. A hagyományokhoz híven ezzel a címmel rendezték meg a debreceni zenészkatonák adventi koncertjét. A játékos szóösszetétel az adventi felfokozott várakozásra utal. A katonák ezzel a hangversennyel hívnak mindenkit, hogy álljanak meg egy pillanatra, készítsenek számvetést az elmúlt évben történtekről és a zene által feltöltődve tekintsenek a jövőbe.

A koncert első részében a zenekar a hazaszeretet és az összetartozás eszméjét helyezte a középpontba. A zenei művek irodalmi elemekkel kiegészülve szóltak a közönséghez, a színvonalas műsor látványelemeiről a Debreceni Honvéd Táncegyüttes tagjai gondoskodtak.

Szloszjár Balázs dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta: „egy katonazenekar életében minden fellépés szolgálat, ám az adventi időszakban ez még inkább a szeretettel való zenélésé, valódi lelki szolgálattá válik. Köszönettel tartozunk mindazoknak, akik segítő támogatásukkal hozzájárultak a Bocskai-dandár sikereihez és a honvédelem erősítéséhez. Az est muzsikusai a hangversenyt közös szolgálatként ajánlják minden katonának és Debrecen városának."

1596072887

A koncert egyben jubileumi visszatekintés is volt, hiszen a Csokonai- és Nívó-díjas Debrecen Helyőrségi Zenekar idén ünnepli fennállásának 65.évfordulóját. Ebből az alkalomból egy képes összeállítást láthattak a nézők a zenekar elmúlt évtizedeiről, miközben Gershwin Kék rapszódiájának dallamai csendültek fel a katonazenészek előadásában.

Az est folyamán Szloszjár Balázs dandártábornok elismeréseket adott át a város és civil szervezetek képviselőinek, a koncerten résztvevő művészeknek és katonazenészeknek, megköszönve támogatásukat és együttműködésüket. A hangverseny hagyományosan karácsonyi dalok közös éneklésével zárult.

GALÉRIA