Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izgalmak, kalandok, élmények

Szöveg: Sályi Gergő törzsőrmester |  2018. augusztus 23. 8:07

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred 2018-ban két honvédelmi tábort is szervezett. Az augusztus 13-án induló második turnusban 15 év feletti fiataloknak biztosított lehetőséget a győri alakulat a katonalét izgalmas és szórakoztató oldalának megtapasztalására.

1599192026
Az első nap a bevonulás és a beöltöztetés után Bozsóki Attila alezredes, parancsnokhelyettes köszöntőjével kezdődött meg. A fiatalokra hétfőn alaki- és sportfoglalkozások vártak, de a katonai sátorépítés mesterfogásait is elsajátíthatták, sőt, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete jóvoltából még egykori élsportolókkal – Nagy Tímea párbajtőrvívóval és Wichmann Tamás kenussal – is találkozhattak a laktanya falai között.

A honvédelmi tábor második napjának hajnalán éberségi riadó szakította meg a nyugodt pihenést: a riadót követően a fiatalok természetesen visszafekhettek. A reggeli torna után térképészeti és egészségügyi ismeretekkel gazdagodtak, hatástalanított fegyverekkel ismerkedtek, paintballl fegyverrel lőttek, és a rakétaezred dinamikus harcászati bemutatóját is megtekinthették. Utóbbin még segédkeztek is a győri katonáknak.

1599192026
Szerdán izgalmas kalandok vártak a táborozókra, akik egész napos „menetgyakorlaton" vettek részt. A nap során a fiatalok túlélési ismeretekre tettek szert, megismerkedtek a terepen alkalmazandó különböző mozgásmódokkal, paintball puskával felfegyverkezve harcászati foglalkozáson vettek részt, este pedig egy bátorságpróbán is helyt kellett állniuk.

A tábor negyedik délelőttje a vizes élmények jegyében telt. A táborozók ugyanis egy PTSZ-M típusú kétéltű szállítójármű, valamint egy CSM-40 típusú rohamcsónak segítségével vízi menetgyakorlatot tejesítettek a Mosoni-Dunán. Délután ügyességi verseny és katonai testnevelés várt a fiatalokra, míg este tábortűz, szalonnasütés és karaoke zárta a napot.

1599192026
Pénteken alaki- és sportfoglalkozásokon vettek részt a táborozók, majd a hazautazáshoz készülődtek. A tábor ünnepi állománygyűléssel zárult, ahol a fiatalok elismeréseket és jutalmakat vettek át.

Fotó: Mazán Csilla őrmester és a szerző felvételei