Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Képeken a Magyar Honvédség 170 éve

Szöveg: Takács Vivien |  2019. január 22. 9:50

Katonaalkotók festményeiből és grafikáiból nyílt kiállítás Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ Stefánia Galériájában, január 21-én, hétfőn.

1599198295
A kiállítást Baráth Ernő dandártábornok, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka nyitotta meg. „A művészeti alkotás az ember egyik legősibb kifejezési formája és mindig fontos szerepet játszik egy adott társadalom értékeinek a közvetítésében" – hangsúlyozta a dandártábornok. Elmondta: a Magyar Honvédség életében hagyománnyá vált, hogy pályázatok és alkotótáborok útján támogatást kapnak azon aktív és nyugállományú bajtársak és munkatársak, akik a képzőművészeti tehetségükkel szolgálják a magyar katonakultúra hagyományait. Hozzátette: az amatőr alkotók évente kétszer – tavasszal és ősszel – kapnak lehetőséget arra, hogy tudásukat művésztanárok irányítása alatt fejleszthessék.

A IV. Vajai Honvéd Művésztelepen és a XXVII. Nemzetközi Katonai Képzőművészeti Alkotótáborban született munkák vándorkiállításként járják be a katonai szervezeteket, így a hivatástudat, a hazaszeretet vagy épp a hagyományápolás a szigorúan vett szolgálattól elszakadva jelenik meg az alakulatok életében. A kiállítás első állomása hagyományosan a Stefánia Galéria, a magyar kultúra napja alkalmából rendezett központi ünnepséghez kapcsolódva.

1599198296

A kiállítást Breznay András festőművész ismertette. Kiemelte: az idei tárlat fő témája a „170 éves a Magyar Honvédség" volt.

A Vajai Honvéd Művésztelepet az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár hagyományteremtő szándékkal, 2015. augusztus végén indította útjára, amelyet az azt követő években is sikerrel bonyolított le, 2018-ban immár negyedik alkalommal. A Nemzetközi Katonai Képzőművészeti Alkotótábor több évtizedes hagyományt ápol, tavaly szeptemberben rendezték meg Balatonakarattyán, cseh résztvevőkkel együtt. A két helyszínen összesen közel negyven „katonaalkotó" számára nyílt lehetőség, hogy képzőművészeti tehetségükkel hozzájáruljanak a katonai hagyományok ápolásához.

1599198296

A kiállításon a fent említett alkotótáborokból válogatott festményeket, grafikákat tekinthetnek meg a művészet kedvelői a Stefánia Galériában egészen február 2-ig, vasárnap kivételével naponta 13-18 óráig.

A rendezvényt az alkotásokon kívül a Magyar Honvédség Központi Zenekarának fuvolatriója és M. Simon Andrea előadóművész színesítette.

Fotó: Tóth László