Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kézfogás a honért – huszonötödször

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2016. október 20. 9:07

Ejtőernyős ugrással, és díszelgő bemutatóval kezdődött – szakmai műhelymunkával ért véget az október 18-19-én megrendezett XXV. Katonanemzedéki Találkozó Balatonakarattyán, az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban (MH RKKK).

A találkozó hivatalos programjának előhangjaként, nyugállományú katonák figyelték érdeklődve aktív bajtársaik rövid ejtőernyős- és alaki bemutatóját.

Ünnepélyes megnyitójában Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, a szervező Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének (BEOSZ) elnöke úgy fogalmazott: évente egyszer nyílik lehetőség ilyen széles körben találkozni katonatársakkal, elődökkel és a szövetséget követőkkel.

1596021684

„Összeköt velük a katonai pálya elhívatottsága, a katonai esküben foglalt és vállalt felelősség, a hivatás iránti tisztelet. De legalább olyan fontos, hogy egy ilyen alkalom az ünneplésen és baráti beszélgetéseken túl lehetőséget ad az aktuális katona szakmai kérdésekbe való betekintésre is" – mondta a szövetség elnöke. Hozzátette: a szövetség korábbi vezetősége által „megálmodott, majd megvalósított" gondolat, „példát és utat mutatott a társadalomban éppen kibontakozó megbékélési törekvéseknek." Hangsúlyozta: a Katonanemzedéki Találkozó fokozatosan a katonai összetartozás jelképévé vált; egy olyan érzelmi töltésű rendezvénnyé, melynek üzenete, a generációk közötti kapcsolat erősítése.

1596021684

„Tudjuk, hogy a változó világ, a haditechnika fejlődése új kihívásokat állít fiatal katonatársaink elé, mellyel nem tudunk, és nem is akarunk versenyre kelni, de szem előtt kell tartani, hogy a technika mögött mindig ott az ember, aki cselekedeteivel a döntéseiben megmutatkozik. A döntést hozó katonának pedig vállalt felelősségével mindig esküjének szellemében kell cselekednie. Ez az a kapocs, ami összeköt a generációkat" – húzta alá Hazuga Károly nyugállományú altábornagy.

Beszéde zárásaként a BEOSZ elnöke kiemelte: az aktív állományú, volt katonatársaink mellett azt is fontosnak tartja, hogy az MH Ludovika Zászlóalj és az MH Altiszti Akadémia hallgatói is ismerjék a szövetség munkáját.

1596021684

A találkozó résztvevői a Honvédüdülő területén található Katonanemzedékek Emlékparkjában ünnepélyes koszorúzással emlékeztek elődeikre. A szövetség jelenlegi, és egykori vezetőségi tagjai mellett lerótta kegyeletét többek között Huszár János vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, Zsiga Tamás ezredes, a Honvéd Vezérkar személyügyi csoportfőnöke, Papp Ferenc ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok Osztály vezetője, Baráth Ernő ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka, Vanyur Tibor ezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka, valamint Piros Ottó ezredes, az MH RKKK parancsnoka is.

1596021685

A találkozó programjának folytatásaként Pásztor István nyugállományú ezredes, felidézve az elmúlt huszonöt év legfontosabb történéseit elmondta: annak idején Balassi Bálint, illetve Gábor Áron nevét viselő bajtársi egyesületek voltak úgymond a BEOSZ bölcsői. Mint mondta, a vidéki klubok vezetői felismerték, hogy az ügy érdekében országos szintű összefogásra van szükség. Így alakult meg 1990-ben a BEOSZ, és szervezte meg rögtön a hazafiság és a honvédelem ügye érdekében az első nemzedéki találkozót. Kiemelte: a találkozókon némileg régmúlt fogalmak, mint például a bajtársi szellemiség, elevenedtek újjá. Régi találkozók emlékezetes pillanatai közé tartozott egy korábbi köztársasági elnök köszöntő levele, vagy éppen a honvédelmi miniszteri szinten adományozott csapatzászló.

A jelenleg is a határon szolgálatot teljesítő katonák fel tett gesztusként, a Katonanemzedéki Találkozó résztvevői nyílt levélben fejezték ki szolidaritásukat bajtársaik felé.

1596021685

A jubileumi találkozó alkalmából Hazuga Károly nyugállományú altábornagy elismeréseket adott át azoknak, akik kiemelkedő munkájukkal segítették a szövetség munkáját. A találkozó programjához kapcsolódva, a két nap során a résztvevők előadásokat hallgattak meg aktuális katonaszakmai kérdésekről, megtekintették az 1956-os forradalom-és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából életre hívott kiállítást, és vásárolhattak a Zrínyi Kiadó könyveiből is.

Fotó: Singer Éva hadnagy és a szerző