Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiképzésen a Támogató Század

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2018. március 1. 7:01

Talán nem annyira közismert tény, de az MH 54. Veszprém Radarezred katonái messze nem csak a radarok üzemeltetésével és légterünk védelmével foglalkoznak…

Az alakulat Támogató Zászlóaljának Támogató Százada például speciálisan felépülő, és különleges feladatkörrel bíró alegység: ők biztosítják a közismert nevén Szikla objektumának teljeskörű őrzésvédelmét. Ráadásként az erők védelme (Force Protection) területén egyrészt az aktív védelmi erők, másrészt a megelőző biztonsági erők is az ő állományukból kerülnek ki. Ahhoz azonban, hogy szerteágazó feladataikat maradéktalanul és magas szinten láthassák el, komplex kiképzésre van szükség. A század felkészítése folyamatosan zajlik, amit nehezít, hogy a katonák a nap 24 órájában, a hét hét napján folyamatosan szolgálatot látnak el.

1599182648

A január-februári kiképzések egyik pillérét a katonai közelharc oktatása adta, melynek részeként, a különböző önvédelmi technikák elsajátítása mellett azokat az eljárásokat is gyakorolták, amik a katonák személyvédelmi képességeit hivatottak erősíteni. Mint az fotóinkon is látható, a közelharc mellett igencsak fontos szerephez jutnak az egészségvédelmi, és vegyivédelmi alapismeretek is.  

1599182648

Érdekesség, hogy az ezred – és azon belül a század – korábban több nemzetközi szintű ellenőrzésen (OPEVAL 2005, CAPEVAL 2008, CAPINSP 2014) is átesett, méghozzá jó minősítést elérve.

Fotó: a szerző felvételei