Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szakcsoport-felkészítésen a fegyverkezelők

Szöveg: Szűcs László |  2011. február 17. 11:29

Ismét kézifegyverek zajától volt hangos a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár Szomódon található helyőrségi lőtere február 15–16-án. Pisztollyal, gépkarabéllyal, géppuskával és kézi páncéltörővel tüzeltek az alakulat 1. lövészzászlóaljának fegyverkezelői.

1595914250
Szakcsoport-felkészítés – egészen pontosan így hívják azt a kiképzést, amely február 1-je óta zajlik a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár 1. lövészzászlóaljánál. A felkészítés célja, hogy az alegység fegyverkezelői, harcjármű- és gépjárművezetői, valamint harcjármű-irányzói három szakcsoportban, úgynevezett egyéni kiképzéseken gyakorolhassák saját feladataikat.

A zászlóalj fegyverkezelőinek szakcsoport felkészítését az 1. lövészszázad kapta feladatul – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Boda Péter Ádám százados, a század parancsnoka. A zászlóalj három századától összesen 119 katona kezdte meg február első napján a felkészítést. Teljesen az alapoktól indultak, így az első héten fegyverismereti és lőelméleti órák is szerepeltek a kiképzés programjában.

A felkészítés csúcspontja a szomódi lőtéren végrehajtott kétnapos lőgyakorlat volt – hangsúlyozta Boda százados, akitől megtudtuk azt is, hogy pisztollyal, gépkarabéllyal, géppuskával és RPG–7 típusú kézi páncéltörővel hajtott végre az állomány szakalap lőgyakorlatokat – éjjel és nappal egyaránt – illetve különféle ellenőrző lőgyakorlatokat is.

A február 28-án záródó szakcsoport-felkészítést elméleti és gyakorlati vizsga előzi meg – tette hozzá a századparancsnok –, majd a zászlóalj katonáinak kötelékkiképzése márciusban indul. Az első tavaszi hónapban még csak rajszinten, áprilisban azonban már szakasz-, májusban pedig már századerőben zajlanak a kiképzések a tatai dandár lövészzászlóaljánál.

(További képekért kattintson galériánkra!)

Fotó: Tóth László