Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szűcs László

harckocsi_nyitó

Aki már huszonöt éve ismeri a „nagymacskákat”

2021. január 4. 7:39

Tavaly július közepén, a harckocsizók napjára időzítve érkezett meg az MH 25. Klapka György Lövészdandárhoz az első négy Leopard 2A4HU típusú harckocsi, s december elején a 12 lánctalpasból álló flotta utolsó két példányát is átvehette a tatai alakulat. Amíg a harckocsizászlóalj katonáinak többsége még csak ismerkedik az új haditechnikai eszközzel, az alegység egyik tisztje már jó ismerősként üdvözölhette a laktanyában a „nagymacskákat”, hiszen már negyed évszázada annak, hogy először találkozott velük.

20201228-mori-utkozet (2)

Súlyos következményekkel járó magyar vereséggel zárult a móri ütközet

2020. december 30. 15:58

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc csatái közül kevésbé ismert, ám mégis nagy jelentőségű volt: 172 évvel ezelőtt, 1848. december 30-án vívták meg Perczel Mór honvédtábornok és Jellačić horvát bán seregei a móri ütközetet, amely a magyar hadvezér vereségével zárult. Ezt követően a főváros, illetve a keletre vezető utak védelme kizárólag Görgei Artúr hadtestére hárult, aki nem tudta megakadályozni, hogy Windisch-Grätz csapatai 1849. január 5-én bevonuljanak Pest-Budára.

20201215-COVID  (4)

Koronavírus-járvány: a legfontosabb megőrizni a honvédség hadrafoghatóságát

2020. december 15. 12:35

December 12-én idehaza bizonyíthatóan 774, a missziókban pedig 6 magyar katona volt koronavírus-fertőzött. A COVID következtében egy honvédelmi alkalmazott és egy tartalékos katona elhunyt – mondta el a honvedelem.hu-nak adott interjúban dr. Kopcsó István dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Egészségügyi Csoportfőnökség csoportfőnöke.

20201208-feher-haboru 03

A Fehér háború gleccserkatonái

2020. december 12. 8:06

„Fehér háború” – így nevezik az első világháború legkegyetlenebb frontszakaszán, Dél-Tirolban lezajlott csatákat. A gyakran háromezer méteres magasság fölött, az állandó fagy és hó birodalmában megvívott ütközetek számos katona életét követelték. De még ennél is többen vesztették életüket a kegyetlen körülmények, a mostoha terep, a földcsuszamlások és a lavinák miatt. Az egykori olasz front poklának mementói az elmúlt száz évben a jégbe fagyva pihentek, a felmelegedés és az olvadó gleccserek miatt azonban az elmúlt évtizedben egyre több felszerelési tárgy és emberi maradvány került elő.

20201209-MHEK-foigazgato-interju  (1)

„Működésünk új alapokra helyezése nemhogy indokolt, hanem kötelező feladat”

2020. december 9. 8:15

A honvédségi egészségügyi dolgozók napján kezdte meg munkáját, azaz július 1-től vezeti az MH Egészégügyi Központot prof. dr. Wikonkál Norbert, a Magyar Tudományos Akadémia doktora. A vezetésével felálló új menedzsment – amelynek munkáját miniszteri megbízott is segíti – az intézmény működtetésének racionalizálását, a költségvetési hiányának lefaragását kapta feladatul a fenntartó minisztériumtól. A főigazgatóval az elmúlt öt hónapban megkezdett reformokról, illetve a közeljövő feladatairól beszélgettünk.

20201204-KOTI 04

Online toborzás: új képesség a Magyar Honvédségben

2020. december 7. 7:13

Jelenleg a globális munkaerő-piacon erőteljes átrendeződés figyelhető meg, hiszen komoly humánerőforrás hiány mutatkozik szakképzett munkaerőből a versenyképes ágazatokban is. A multinacionális cégek elszívó ereje nagymértékben jelentkezik a Magyar Honvédség számára fontos célcsoportokban, továbbá a közszolgálatban is komoly versenyhelyzet alakult ki a munkavállalók megszerzéséért.

20201203-IVH-adatbazis  (3)

Különleges veszteségadatbázis készült

2020. december 4. 7:15

Nyolc évig készült, szeptember 14. óta elérhető és kutatható a világhálón, s azóta mintegy 244 ezer felhasználó tekintette meg a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) által üzemeltetett első világháborús veszteségadatbázist. A rendszer kialakításáról, valamint az első hónapok tapasztalatairól dr. Számvéber Norbert alezredessel, a HM HIM Hadtörténelmi Levéltár és Térképtár igazgatójával beszélgettünk.

20201117-esztike-gyuruje (2)

Esztike gyűrűje

2020. november 23. 7:23

Néhány megsárgult, gyűrött szélű, fakó fénykép és egy rozsdás szabóolló. Mindössze ennyi őrizte az 1943-ban a frontra indult és onnan soha vissza nem tért Nagy Endre tizedes emlékét a Békés megyei Füzesgyarmaton, mielőtt idén júliusban két hadisírgondozó fel nem tárt egy sírhelyet Sülysáp határában. Innen egy arany karikagyűrű is előkerült – belsejébe vésve az „Esztike 1942” felirattal –, és eme apró ékszernek köszönhetően október végére sikerült lezárni egy szomorú fejezetet a második világháború véres történetében.

20201113-tata-leopard interju  (2)

A „nagymacskák” után „pápamobil” is érkezik Tatára

2020. november 16. 7:19

A Leopard 2A4HU típusú harckocsik Magyarországra érkezésével olyan mértékű fegyverrendszer-váltás kezdődött a szárazföldi haderőnemnél, amelyre hosszú évtizedek óta nem volt példa. Hány lánctalpas érkezett eddig meg, hol tart az új haditechnikai eszközök beillesztése a Magyar Honvédség hadrendjébe és hogyan áll a katonák átképzése a modern harckocsikra? Egyebek mellett erről beszélgettünk Lőrincz Gábor dandártábornokkal, az MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnokával.

20201105-elso-vilaghaborus temetok 05 (stanjel)

Osztrák-magyar katonai temetők az egykori Isonzó-front területén

2020. november 7. 13:26

Tizenkét csata, másfélmilliónál is több halott, sebesült, vagy eltűnt katona – számokban ez a mérlege az első világháborús Isonzó-front harcainak. A több mint száz évvel ezelőtti öldöklő küzdelmek helyszínén ma több tucatnyi kisebb-nagyobb temetőben nyugszanak az ismert és az ismeretlen hősök. Ezek közül ismerhetnek meg most néhány osztrák-magyar katonai temetőt.