Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megszépül a második világháborús emlékmű

Szöveg: Szűcs László | Fotó: Kertész László |  2023. augusztus 4. 8:08

Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred, illetve Óbarok Község Önkormányzatának segítségével a közeljövőben megszépül az az emlékmű, amely a Fejér vármegyei Nagyegyháza község határában, az erdőben, a piros jelzésű turistaút mellett található. A mementót az idén 90 éves, óbaroki születésű Kovács Ferenc építette néhány évvel ezelőtt.

Tűzszerészek is segítik az Óbaroknál építettt világháborús emlékhely továbbépítését KLAC6472

Kisebb meglepetést okozott augusztus másodikán az a tűzszerész járőrkocsi, amely a délelőtti órákban tűnt fel a Fejér vármegyei Nagyegyháza település főutcáján. A mindig jól értesült helyiek ugyanis nem tudtak arról, hogy az elmúlt napokban bárhol is robbanószerkezetet találtak volna a faluban. Valóban, a tűzszerészek ezúttal nem vittek, hanem hoztak – tucatnyi, hatástalanított második világháborús robbanótest utazott a járőrkocsi puttonyában a fővárosból Nagyegyházára. A közeljövőben ugyanis e rozsdás fémdarabokat felhasználva szépül meg a település határában, az erdőben, a piros jelzésű turistaút mellett álló világháborús emlékmű.

„A honvedelem.hu-n olvastunk a 90 éves Kovács Feri bácsiról, aki önerőből, a saját két kezével épített emlékművet azon tizenegy magyar katona emlékére, akik 1945 januárjában-februárjában haltak hősi halált egy bunkerben és ő talált rájuk gyerekként” – mondta érdeklődésünkre a helyszínen Hadházi Sándor. Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred honvédelmi alkalmazottja hozzátette: megtudták, hogy Feri bácsi szeretné tovább építeni az emlékművet, amihez néhány „repeszdarabra és lőszerre” lenne szüksége. Ezért az alakulat parancsnokának engedélyével Nagyegyházára szállítottak több második világháborús – természetesen hatástalanított és robbanóanyagot még nyomokban sem tartalmazó – robbanótestet. Köztük szovjet gyártmányú töltő-gyakorló lőszereket, valamint a világháborúból visszamaradt, magyar gyártmányú repeszgránátokat és robbanógránátokat.

„Azért éreztük fontosnak a segítséget, mert a Magyar Honvédség számára is fontos a hagyományőrzés, így lehetőségeinkhez képest igyekszünk támogatni egy szép kezdeményezést, így részévé válhatunk egy ilyen fontos dolognak” – mondta Hadházi Sándor.

Tűzszerészek is segítik az Óbaroknál építettt világháborús emlékhely továbbépítését KLAC6518

Nagyegyháza közigazgatásilag a szomszéd településhez, Óbarokhoz tartozik. A hatástalanított robbanótesteket Mészáros Kartal, a falu polgármestere vette át a tűzszerészektől. Kérdésünkre válaszolva elárulta: az önkormányzat már korábban is segített Feri bácsinak, nemcsak az emlékmű kialakításában, hanem például az Óbarokról szóló könyvének kiadásában is. Természetesen a lőszerek és gránátok emlékműbe építése, bebetonozása kapcsán is közreműködnek majd – ez a tervek szerint a nyár végén, legkésőbb az ősz elején történhet meg.

„Bízom benne, hogy a felújított emlékművel – amelyek megálmodója és létrehozója Feri bácsi volt – még jobban tudunk majd emlékezni és emlékeztetni arra, hogy milyen szörnyűségek történtek a második világháborúban” – mondta a polgármester, aki reméli, hogy a mementó hamarosan felkerülhet a térképekre is. Jelenleg ugyanis még sehol nem jelzik, csak azok tudják megtekinteni, akik eleve tudnak a létezéséről vagy erdei túrájuk során rábukkannak.

Feri bácsi – aki egyébként Óbarok díszpolgára – örömmel köszönte meg a katonai tűzszerészek és az önkormányzat segítségét. Mint mondta: az egykori halastó feletti dombtetőn hősi halált halt tizenegy magyar katonára emlékező kegyeleti helyet azért alakította ki néhány évvel ezelőtt, hogy mindenkit emlékeztessen a háború borzalmaira, amit neki tizenkét éves kisfiúként kellett átélnie.

Kapcsolódó cikkek