Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szentmise a logisztikus katonákért

Szöveg: Ferenczi János |  2016. szeptember 20. 9:07

Szent Máté apostol, a logisztikus katonák védőszentjének ünnepén tartott szentmisét a HM Katolikus Tábori Püspökség és az MH Logisztikai Központ Budapesten, a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc-templomban szeptember 16-án.

A katonákkal és civilekkel egyaránt zsúfolásig megtelt templomban a misét Bíró László katolikus tábori püspök celebrálta, aki a megelőző szeretett fontosságára hívta fel a figyelmet. A mise zenei kíséretét a Légierő Zenekar – Veszprém szolgáltatta, Katona János alezredes, karnagy vezetésével.

1596020138

Baráth István dandártábornok, a MH Logisztikai Központ parancsnoka az ünnepi szentmise után elmondta: a Szent Máté-napi ünnepi misék hagyományát 2009-ben, Kalocsán teremtette meg az akkori 4. raktár parancsnoka, Rózsa Géza őrnagy és a városi Szent István király templom igazgatója, dr. Mészáros István atya. A Máté-napi mise új tradíció a hadseregben, nem rendelkezik olyan régi történeti múlttal, mint például Szent László vagy Szent Borbála hagyománya. Egészen 2009-ig senkinek nem jutott eszébe, hogy új hagyományt alapozzon meg a logisztikus katonák körében – tette hozzá.

A parancsnok szerint „a hagyományok megteremtése, ápolása közösséget teremt és formál, és az ünnepi hagyományok megteremtése különösen nagy közösségformáló erő. Egy-egy katonai szervezet létrejöttekor emberek kerülnek egymás mellé úgy, hogy egymásra vannak utalva. A katonai szóhasználattal egyszerű ezt kifejezni: a bajtársak alkotnak közösséget. Akik együtt szolgálnak a »bajok« idején, de együtt tudnak örülni a sikereknek és együtt tudnak ünnepelni is. És ma, a hazánkat érő kihívások, a terrorfenyegetettség megnövekedése, a migrációs válság idején nagy szükség van azokra a közösségekre, melyek a bajokban, az újabb és újabb kihívásokban összekovácsolódva, szoros együttműködésben képesek a megfelelő válaszokat adni, helytállni és sikereket elérni a kihívásokkal szemben. Szükség van a hagyományokra, melyek erősítik közösségeinket. Ez a hely, ez az alkalom ez a közös imádság erre tökéletesen alkalmas."

1596020138

„Én azt szeretném, ha a Máté-napi szentmise nemcsak a logisztikusok számára lenne az együttműködés, a közös tevékenykedés szimbóluma, hanem elősegítené katonai szervezetünk befogadását és elfogadását a kerület polgárai körében is. Hadd legyünk itthon ebben a kerületben: és ennek a befogadásnak legyen ez a szertartás és ez a templom a jelképe" – mondta Baráth István dandártábornok.

A tábornok beszédében arra is kitért, hogy amikor a kalocsai bázist bezárták, elgondolkodtak azon, hogyan örökítsék át az alig pár éves, a Magyar Honvédségben még igazából meg sem gyökerezett hagyományt az újonnan megalakult MH Anyagellátó Raktárbázishoz. Ekkor esett a választás az MH Logisztikai Központ székhelye szerinti kerületre, és erre a szép környezetben lévő, gyönyörű templomra. Szavait azzal zárta a parancsnok, hogy köszönet illeti a templom plébánosát, Szabon Gábor atyát, valamint a kerület polgármesterét, dr. Bácskai Jánost azért, hogy befogadták ezt a logisztikusok számára nagyon fontos hagyományt.

1596020139

Fotó: Tóth László