Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Táborfalván táboroztak

Szöveg: Galambos Sándor |  2019. augusztus 22. 6:14

Két turnusban, több mint hatvan diák vett részt a júliusban és augusztusban az MH Katonai Közlekedési Központ táborfalvai bázisán rendezett harcos–logisztikus tematikájú honvédelmi táborokban. Többen közülük ismerősként üdvözölték a kiképzőiket – ők már tavaly is itt táboroztak.

1599207234

Diákok részére szerveztek honvédelmi táborokat a nyári vakáció alatt az MH Logisztikai Központ munkatársai. A második turnus ifjú önkénteseit és szüleiket a tábor parancsnoka, Kovács Róbert törzszászlós, az MH Katonai Közlekedési Központ megbízott vezénylőzászlósa fogadta. A „bevonulás" napján a tanulók meghallgatták a tűz-, környezet-, balesetvédelmi oktatásokat, magukra öltötték az egyenpólót, és baseballsapkát. Rendbe tették a körleteiket, majd az ünnepélyes zászlófelvonást követően felkészültek az előttük álló napok kihívásaira: ébresztő 6.30-kor, reggeli torna, zászlófelvonás, „kiképzési terv" szerinti foglalkozások, zászlólevonás, takarodó este kilenckor.

Kedd délelőtt az MH Logisztikai Központ Technológiai Igazgatóság Hadfelszerelés Vizsgáló Osztályára látogattak, ahol dr. Tikász Gyula ny. alezredes, mesterlövész világbajnok személyes élményeivel színesített előadását is meghallgathatták. A délutáni terepfoglalkozáson pedig a térkép és tájoló használatát gyakorolták.

1599207234

A szerdai napot Szolnokon töltötték. Az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár vendégeként megismerkedtek az alakulat rendeltetésével, fegyverzeti és technikai eszközeivel, a helikopterbázison pedig „kipróbálhatták" a forgószárnyasokat, valamint tájékoztatást kaptak a pilóták, a repülésirányítók, a meteorológusok feladatairól is.

Csütörtökön az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság munkatársai látogattak Táborfalvára. Berta Csaba hadnagy egy képzeletbeli időutazás keretében az első világháború kárpátaljai csatáit elevenítette fel, majd Tahi-Keresztény Norbert hadnagy a honvéd középiskolások továbbtanulási lehetőségeit ismertette. Az MH Anyagellátó Raktárbázis táborfalvai bázisán tartott délutáni tűzoltó-bemutatót követően pedig a tűzoltást és a sérültek mentését gyakorolták a diákok. A nap airsoftlövészettel zárult.

1599207234

Másnap a dabasi paintballpályán próbálhatták ki az ügyességüket és szerencséjüket, majd logisztikai foglalkozás keretében a katonai sátorok felállítását gyakorolták. Szombaton túlélési gyakorlaton vettek részt: elsajátították a menedéképítés, a víztisztítás, az élelemgyűjtés és a tűzgyújtás alapjait.

A tábor zárónapján, augusztus 18-án aztán szüleiknek is bemutathatták az elmúlt napokban tanult alaki fogásokat, az akadálypálya leküzdésével pedig bizonyíthatták küzdeni akarásukat, kitartásukat. Az együtt töltött hét ünnepélyes zárásakor Kolonics Attila ezredes, az MH Anyagellátó Raktárbázis parancsnoka köszönte meg a diákok fegyelmezett magatartását és gratulált elért sikereikhez. A harcos–logisztikus tábor második turnusának legjobb „kiskatonája" címmel járó vörös barettsapkát Pándorfalvi Dóra Mia érdemelte ki. Az akadálypályán Szebenyi-Pető Márk utasította maga mögé a társait, lövészetben pedig Zsiga Zina Krisztina bizonyult a legeredményesebbnek.

1599207234

Az MH Logisztikai Központ idei táborainak lebonyolítását az MH Anyagellátó Raktárbázis, az MH Légijármű Javítóüzem és az MH Katonai Közlekedési Központ munkatársai segítették.

Fotó: Ernszt József törzszászlós, Bartos Nándor őrmester és a szerző