Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zúgott a Dnyeszter partja

Szöveg: Galambos Sándor | Fotó: a szerző |  2019. november 29. 6:05

A legendás cs. és kir. 60. gyalogezred katonáinak hősiessége előtt tisztelegtek történészek, katonai hagyományápolók és a hadtörténelem iránt érdeklődők az Ujházy Sándor tartalékos hadnagy emlékirataiból összeállított, a Nagy Háború borzalmait már-már szépirodalmi stílusban ábrázoló könyv bemutatójához kapcsolódva Egerben.

1596072706

A Zúgott a Dnyeszter partja című kötet Benkő Levente, kolozsvári történész, szerkesztő gondozásában, az erdélyi Tortoma Könyvkiadó, Hadinapló Könyvek sorozatában jelent meg.  Ujházy Sándor – polgári életben tanító, festő, grafikus – tartalékos hadnagy által 1915-16-ban, az orosz fronton átélt háborús eseményeket és a hadifogsága kezdeti időszakát megörökítő naplója alapján szerkesztett könyv bemutatójával idézték fel a császári és királyi 60. gyalogezred emlékét a hevesi megyeszékhelyen.

Az érdeklődőkkel történt találkozás előtt a rendezvény szervezői Eger egykori háziezredének emlékhelyeit is felkeresték. A Kisasszony úti Hősök Temetőjében, az egykori Heves vármegyei laktanyánál és a gyalogezred emlékművénél dr. Bartók Béla történész, a helyszínekhez kötődő hadtörténelmi események összefoglalóját hallgatva tisztelegtek az első világháborúban harcolt, a hazáért életüket áldozott katonák hősiessége előtt.  

1596072706

A megemlékezés a Bródy Sándor Könyvtár olvasótermében, a Zúgott a Dnyeszter partja című könyv bemutatójával folytatódott. A Pintér Tamás történész-levéltáros, a Nagy Háború Blog szerkesztője vezette beszélgetésen dr. Pollmann Ferenc hadtörténészt, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa, dr. Bartók Béla, az Eszterházy Károly Egyetem docense és kötet szerkesztője, Benkő Levente idézték fel a 60. gyalogezred tartalékos hadnagya, Ujházy Sándor életútját, hagyatékának, naplójának hányatott sorsát, az első világháború kirobbanásának előzményeit, az ütközetek borzalmait, a trianoni békediktátum következményeit, a Heves és Borsod megyékből, valamint Egerből a frontra küldött katonák megpróbáltatásait.  

A könyv bemutatóján részt vett dr. Lisztóczky László irodalomtörténész, és Ujházy Sándor unokája, a Kapuváron élő Balázs Sándorné Fényi Anna is. A háborús emlékiratokból Rekita Rozália erdélyi színművésznő idézett, a könyvből a nagyhaboru.blog.hu oldalon olvashatók részletek.

GALÉRIA