Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ezredessel végeztek

Szöveg: honvedelem.hu / biztonsagpolititka.hu |  2013. november 3. 13:04

Meggyilkolták a líbiai légierő ezredesét Bengáziban – ez volt a legújabb támadás a biztonsági erők ellen a 2011-es forradalom bölcsőjében.

http://biztonsagpolitika.hu/?id=16&aid=1356&title=ez-tortent-a-heten-43-het
„A Benina katonai bázis légiforgalom-irányításának a fejét, Adel Khalil al-Tawahini ezredest csütörtök reggel megölték," nyilatkozta Abdallah al-Zaidi, a biztonsági erők szóvivője. Zaidi szerint ismeretlen fegyveresek tüzeltek Tawahinire, miután elhagyta az otthonát.

Bengázi volt az epicentruma a felkelésnek, amely 2011-ben megdöntötte Moammer Kadhafi uralmát, de azóta folyamatos támadások zajlanak a biztonsági erők és a külföldi missziók ellen. Sok lázadó milícia megtagadta, hogy csatlakozzon az állambiztonsági erőkhöz, vagy letegye a fegyvert. A problémát az jelenti, hogy ezek a nemzetőrségek uralják Líbia egy részét.

Ugyanezen a napon Líbia keleti részén egy függetlenségi mozgalom kikiáltotta az autonómiát. Idrisz király 1951-től 1969-ig tartó uralma alatt Líbia három részre volt osztva – Barqa volt a keleti tartomány, ami után most az új entitást elnevezték. Abd-Rabbo al-Barasszi, az árnyékkormány vezetője bejelentette, hogy véget akar vetni annak, hogy eddig a központi kormányok a középső területeket részesítették előnyökben, amíg a keleti részeket csak hátrányok érték; és a milíciák felszámolását is célul tűzte ki. Barasszi tagadta, hogy csak a régió jelentős olajkészletei miatt akarná a hatalmat. Barqát eddig senki nem ismerte el, mint államot, támogatottsága a régión belül is kétséges.