Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Német-francia megállapodás?

Szöveg: honvedelem.hu / biztonsagpolititka.hu |  2013. november 1. 16:17

Franciaország és Németország tervezi, hogy az Egyesült Államok hírszerző ügynökségeinek munkájával kapcsolatban megállapodásra jussanak.

http://biztonsagpolitika.hu/?id=16&aid=1356&title=ez-tortent-a-heten-43-het
Angela Merkel és Francois Hollande decemberi határidőt szabtak meg egy „keret-együttműködés" létrehozását illetően, melynek célja lényegében a bizalom újjáépítése. Október 24-én a német kancellár kijelentette, hogy a bizalom az USA-ban erőteljesen megrendült, ugyanakkor hozzátette, hogy a kapcsolatoknak a kölcsönös bizalmon és a tiszteleten kell nyugodnia a hírszerző közösségeket illetően is.

Habár Berlin és Párizs vezeti az USA hírszerzésével kapcsolatos tárgyalásokat, a kapu nyitva áll a másik 26 EU tagállam számára is. Több másik Európai Uniós tagállam érdekeltnek tekinti magát a kérdésben, miután a Guardian értesülései szerint az NSA 35 állami vezetőt követett nyomon 2006-ban.

Angela Merkel és más európai vezető eddig ellenállt Martin Schulz azon javaslatának, miszerint állítsák meg az Unió és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi tárgyalásokat, melyek nyáron kezdődtek. Martin Schulz fogalmazta meg csütörtökön, hogy itt az ideje a párbeszéd szüneteltetésének a két résztvevő között. A helyzetet bonyolítja, hogy a brit titkosszolgálat szerepe is megkérdőjelezhető, mivel bizonyos források szerint ők az olasz kormányt figyelték meg.