Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

2020-ra készül el a PAK FA export verziója

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. október 17. 11:08

A napokban látott napvilágot az a hír, hogy az orosz fejlesztésű T–50 (PAK FA) ötödik generációs harci repülőgép export verziója tervek szerint 2020-ra készül el – írja a Ria Novosti. Erről október 10-én nyilatkozott az orosz védelmi miniszter, Anatolij Szerdjukov. Elmondása szerint, az orosz légierő számára 2015-re kezdődhet meg a sorozatgyártás, hadrendbe állításuk 2016-ra tehető.

1595943305

A PAK FA harmadik prototípusa idén augusztusban emelkedett először a levegőbe. Továbbá szintén augusztusban számoltak be néhány fontos, a programmal kapcsolatos információról, miszerint a második prototípus sikeres próba-légiutántöltést hajtott végre egy IL–78-as tankergépből. Ugyanezzel a géppel vizsgálták továbbá a típus irányíthatóságát, stabilitását is. Az első prototípussal végezték ez idő alatt a szuperszonikus sebességű teszteket, valamint vizsgálták a gép fordulékonyságát és manőverező képességét is.

Tervek szerint, a típus első tíz példányát az orosz légierő Lipetskben található 4. számú harci alkalmazási és továbbképző központja kapja majd meg. Az orosz légierő összesen 150 darab T–50-es PAK FA hadrendbe állítását tervezi.