Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bevált a taktika

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2012. október 17. 12:22

A lövészversenyek speciális változata, ahol a pontosság és a gyorsaság egyaránt számít, miközben a lövőnek különböző feladatokat kell megoldania − így foglalható össze a lényege annak a bajnokságnak, amelyet a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Hajdú–Bihar megyei szervezete, valamint a Civilek a Közbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezett a közelmúltban. A versenyen az MH 5. Bocskai István Lövészdandárt a 39. Lövészzászlóalj katonái képviselték.

1595943307

Fenyves József főhadnagy, a dandár „Bocskai II."  csapatának vezetője így számolt be a tapasztalatokról: „A pályák megkezdése előtt rendelkezésre áll körülbelül két perc, ezalatt a lövő megtervezheti, hogyan oldja meg a speciális feladatokat. A kivitelezés elsőre egyszerűnek tűnhet, fejben azonban pontosan «le kell játszani» mindent: melyik tárba hány lőszer kerül, mikor kell tárat cserélni, a célokat milyen sorrendben célszerű leküzdeni."

Megtudtuk: futás és forgás közben folyamatosan figyelni kell a biztonságos végrehajtásra, hiszen a legkisebb hibáért is kizárás jár. A célokon három terület van elkülönítve: A, C és D, ezek találata különböző pontértékeket jelent, amiket majd elosztanak a feladat végrehajtására felhasznált idővel, s az így megszerzett pontok alapján rangsorolják a versenyzőket.

A dandár két csapatának instruktora, Petruska Sándor törzsőrmester két pályarekordot lőtt a versenyen: a leggyorsabb végrehajtás és a FULL ALFA (minden találata azon a pályán „A", tehát első osztályú) kategóriában is értékes pontokat szerzett csapatának. A „Bocskai I." csapat másik tagja, Kiss-Varga Gábor főtörzsőrmester is kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, így ők – egy harmadik, külső taggal kiegészülve – a dobogó legfelső fokára állhattak, a „Bocskai II." , azaz Fenyves József és Jenei Sándor főhadnagy pedig a bronzérmet szerezte meg.

A verseny elején fejben kidolgozott taktika tehát bevált: nemcsak a csapatversenyben szerepeltek jól a katonák, az egyéni versenyről a csapatvezetők ezüst- és bronzéremmel térhettek haza.