Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

2022-ben kezdődhet az új, nagysebességű orosz helikopter gyártása

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2015. szeptember 5. 21:39

Az orosz állami média híradásai szerint jól halad az új, nagysebességű – 500 kilométer/óra elérésére képes – helikopter fejlesztése, a prototípus 2018-ban szállhat fel először. A média Viktor Bondarev vezérezredest, az orosz légi- és űrvédelmi erők parancsnokát idézte, aki elmondta: a helikopter sorozatgyártása 2022-ben kezdődhet meg.

http://www.jetfly.hu/rovatok/jetfly/2022-ben-kezdodhet-az-uj-nagysebessegu-orosz-helikopter-gyartasa/
A gyakran csak RACHEL-ként (Russian Advanced Commercial Helicopter) emlegetett projekt fejlesztésén a Mil és a Kamov tervezőirodák egyaránt dolgoznak, a fő cél a típussal pedig a Mi-8/17 „Hip" típusok leváltása lesz a jövőben. Mindkét iroda régóta foglalkozik már a váltótípus tervezésével, korábban a Mi-38 és Ka-92 jelzésű gépeket szánták erre a feladatra.

Bár a RACHEL jóváhagyott konfigurációja még nem publikus, minden bizonnyal a nagyobb sebességre tervezett Ka-92-ből hasznosítanak majd több elemet a fejlesztés során. Bár a nevében üzleti helikopterként szerepel, nyilvánvaló, hogy katonai alkalmazásra egyaránt szánják az új típust.

A hírek szerint egy tesztpéldány már építés alatt áll, amelybe a Mi-35-ös egyes részeit is beépítik, természetesen a szükséges átalakításokat követően. Ilyen például a géptörzs és a rotor rendszer, amelyek módosítása szükséges az előírt sebességparaméterek teljesítéséhez.

Címkékhaditechnika