Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A világ legnagyobb őrhajói

Szöveg: Trautmann Balázs (washingtoni tudósító) |  2014. október 17. 21:55

Enyhe kételkedéssel fogadják a szakértők, hogy Kína valóban csak tengerészeti hatósági feladatok ellátására fogja használni azokat az új, 10 ezer tonna vízkiszorítású, romboló méretű hajókat, melyeket hivatalosan a parti őrség állományába helyeznek majd.

1595980875

A China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) hajóépítő vállalat nemrég két hajó építéséről szóló megrendelést jelentett be, melyből az egyik eléri a fent említett méretet. Összehasonlításként megemlíthető, hogy a jelenlegi rekorder a japán parti őrség Shikishima-osztályú két hajója, 6500 tonnás vízkiszorítással és két-két Eurocopter AS332 Super Puma helikopterrel a fedélzeten. A kínai tengerészeti felderítő ügynökség jelenlegi legnagyobb hajója a 3980 tonnás Haijian 83.

Az egészen biztos, hogy a nagyobb méretű hajó nagyobb hatótávolságú járőrözést és hosszabb bevetéseket tesz lehetővé, ami a Dél-Kínai tenger jelenlegi bonyolult konfliktusai során komoly előrelépést jelent. A hajót legalább két helikopterrel és több kisebb járőrhajóval felszerelik, melyek a sekélyebb vizű lagúnákban tudnak majd feladatokat végrehajtani. Az esetleges (önvédelmi) fegyverzetről még nincsenek információk.

Címkékhaditechnika