Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO nem tapasztalt „jelentősebb” orosz csapatkivonást az ukrán határnál

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. október 17. 20:53

A NATO nem tapasztalt jelentős csapatmozgást, amely megerősítené Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az ukrán határnál felvonultatott 17 600 katona kivonásával kapcsolatos bejelentését – közölte október 16-án, csütörtökön az észak-atlanti szövetség egyik magas rangú katonai vezetője az AFP francia hírügynökséggel.

„Szerettük volna üdvözölni az orosz katonák kivonását az ukrán határról, ez egy jó irányba tett lépés lenne. Pillanatnyilag azonban nem figyeltünk meg ilyen irányú jelentősebb csapatmozgásokat" – tette hozzá a nevének elhallgatását kérő NATO-tiszt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombat este adott utasítást a nyár óta az Ukrajnával határos délnyugat-oroszországi Rosztovi területre felvonultatott orosz csapatok kivonására.

Putyin a tervek szerint a milánói Ázsia-Európa Találkozó (ASEM) keretében, pénteken találkozik Petro Porosenko ukrán elnökkel.

A Kreml szerint a kivonásra vonatkozó rendelet 17 600, a Rosztovi területi hadgyakorlatokban részt vevő katonát érint.

A nyugati nagyhatalmak és a NATO azzal vádolja Oroszországot, hogy fegyveres katonákat küldött a térségben harcoló szakadárok támogatására. A NATO legutóbbi adatai szerint mintegy 20 ezer orosz katonát vontak össze a Donyec-medencével szomszédos orosz területen.

„Továbbra is jelentős haderő tartózkodik az ukrán határnál, és nehézfegyvereket is ki kell vonni a térségből – közölte a NATO-illetékes, aki azonban számokat nem közölt.

„Mint ahogyan a NATO vezetői világosan jelezték (a szeptember elejei) walesi csúcstalálkozón, Oroszországnak fel kell hagynia a kelet-ukrajnai szakadárok támogatásával, vissza kell vonnia a csapatait és véget kell vetnie a hadműveleteknek az ukrán határ térségében" – tette hozzá a NATO-tiszt.