Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mindig a dobogó a cél

A nehéz terepnek számító szandaszőlősi repülőtéren is van esélye a magyar ejtőernyős válogatottnak

Szöveg: Halmos B. Ágnes | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2024. július 3. 18:31

Magyarország sporttehetségekben gazdag ország és ez megmutatkozik a Magyar Honvédségben is, hiszen az ejtőernyős válogatott a világ élvonalában van – közölte a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára július 3-án, Szolnokon.

Vargha Tamás a Nemzetközi Katonai Sporttanács 46. ejtőernyős világbajnokságának megnyitó ünnepségén azt mondta: a magyar kormány elkötelezett a sport támogatása mellett. Ebben a nehézségekkel terhelt világban a sport utat mutat és megtanít a tisztességes küzdelemre, a versengő felek pedig megtanulják, hogy ellenfélként és ne ellenségként tekintsenek egymásra – tette hozzá. Ezen kívül a sport kapcsolatokat teremt a sportolók és a szurkolók között, a közös élményeken keresztül megtanít egymás tiszteletére – jegyezte meg.

Az államtitkár elmondta továbbá: múltunk, történelmi örökségünk azt bizonyítja, hogy az emberi élet, a béke és a szabadság egyaránt törékeny és pótolhatatlan érték. A 20. század tragikus világháborúi után Európa számos országában új célként fogalmazódott meg, hogy a katonák sokkal inkább a sportpályákon, semmint a harctéren találkozzanak egymással. Ebben a szellemiségben alapították meg 1948-ban a Nemzetközi Katonai Sporttanácsot, amelyhez Magyarország 1991-ben csatlakozott – idézte fel.

20240703ejtoernyosvbmegnyitoszolnok_HSZ (19)

Vargha Tamás hangsúlyozta: a Magyar Honvédség ejtőernyős válogatottjának tagjai kiemelkedő szakmai tudásukkal a sportteljesítményeiken túl példát mutatnak, ami alapvető értéke a magyar haderőnek. Büszkeségnek nevezte azt is, hogy hat év után Magyarország ismételten otthont adhat ennek a világbajnokságnak. „Megtiszteltetés ez hazánknak, nemzetünknek és Szolnok városának, hogy újra vendégül láthatjuk a világ katonai ejtőernyős elitjét" – fogalmazott az államtitkár hozzáfűzve, hogy ez kiváló lehetőség arra is, hogy megmutassuk katonai egységünket és erőnket.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere beszédében kitért arra, hogy, a város és a hadsereg hosszú évtizedek, mondhatni évszázadok óta összekapcsolódik: együtt gondolkodik, együtt dolgozik, együtt örül, együtt bánkódik".

20240703ejtoernyosvbmegnyitoszolnok_HSZ (9)

A megnyitót követően Réz Levente ezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár törzsfőnöke, egyben a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság versenyigazgatója honlapunknak elmondta, hogy az összes rendszert letesztelték és délután kezdik a tesztugrásokat és készülnek a holnapi versenykezdésre. „Tegnap volt egy kis eső, de pont ez kellett ahhoz, hogy mától egyre javuló időjárással tudjuk megrendezni a versenyt. A nulladik napon a célba ugrás versenyszám el is kezdődött, illetve a stílusugrást is meg tudták rendezni” – fogalmazott a Réz ezredes.

A 46. CISM katonai ejtőernyős világbajnokságot július 3. és 12. között rendezik meg Szolnokon. Az esemény házigazdája az MH Kiss József 86. Helikopterdandár, a versenyt H145M-es és H225M-es helikoptereikkel biztosítják.

Kapcsolódó cikkek