Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ágyúcsere a Zumwalt-osztály hajóin

Szöveg: Trautmann Balázs (washingtoni tudósító) |  2014. október 15. 13:40

A kifejezetten partközeli támogató műveletekre optimalizált új, amerikai romboló hajóosztály egységei fegyverzetcserén esnek át. Az amerikai haditengerészet eltávolította a hajóról a fő tűzfegyvert, a BAE Systems által szállított két, 57 mm-es Mk.110-es automata löveget. A változás érinti a Zumwalt-osztály két, még építés alatt álló hajóegységét is.

1595980818

A hivatalos információk szerint ennek az az oka, hogy a végrehajtott tesztek során kiderült, a löveg nem rendelkezik a kívánt megsemmisítő képességgel. A próbalövészetek során a 30 mm-es Mk44 Bushmaster II gépágyúra épülő General Dynamics Mk46 RWS gépágyúrendszer hatásosabbnak bizonyult a nagy számú, kis méretű célok tömeges támadását szimuláló gyakorlatokon, mint az Mk110-es löveg. Az Mk46-os rendszer tömege is kisebb, s jelentős költségmegtakarítást is el lehet érni a gyártás és a használat során.

Vélhetően nem véletlen a tömegmegtakarítás hangsúlyozása. Az eddig megépült egyetlen hajó, a névadó DDG-1000 ZUMWALT erős hullámzásban mutatott teljesítményét sok kritika érte. A szakértők szerint nem lehetetlen, hogy bár a haditengerészet erősen cáfolja, a 10 tonnánál is nehezebb lövegtorony eltávolításának egyik célja éppen a tengerállóság növelése. Igaz, ennek az ára a hatásos lőtávolság csökkentése, mely nagyjából 2 kilométerre terjed ki a 30 mm-es gépágyúk alkalmazásánál.