Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Avanti!

Szöveg: Trautmann Balázs (washingtoni tudósító) |  2014. október 1. 22:35

A világ egyik legérdekesebb kialakítású repülőgépe a tolólégcsavaros, két hajtóműves turboprop Piaggo P180 Avanti II, melyből az olasz légierő 14. ezrede 15 VC−180A és 2 VC−180B változatot használ szállítási feladatok ellátására.

1595979938

A királyi thai légierő vezérkarfőnök-helyettese, Sutthiphan Kritsanakhup tábornok és a Piaggio Aero Industries kormányzati értékesítésekért felelős igazgatója, Francescomaria Tuccillo szeptember 29-én Rómában sikeresen megegyezett abban, hogy az olasz gyártó egy fotófelderítő feladatokra átalakított P180 Avanti II repülőgépet szállít Thaiföldre. A szerződést szeptember 30-án írják alá Piaggio Aero új központi gyártelepén, az északnyugat-olaszországi Savona melletti Villanova d’Albengában. Az üzlet értéke egyelőre nem ismeretes.

A királyi thai légierő delegációja már látogatást tett a 14. ezrednél a Pratica di Mare légi támaszponton, ahol felmérték, hogy milyen oktatási szolgáltatásokat tud majd nyújtani az alakulat a thai pilóták, rendszerkezelők és a műszaki állomány számára.
A típusból Bulgária, az Egyesült Arab Emírségek és Kanada vásárolt katonai vagy kormányzati feladatok ellátására.

Címkékhaditechnika