Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kulcsfontosságú határátkelőt foglaltak vissza a kurdok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. október 1. 21:31

Elűzték egy kulcsfontosságú átkelőhelyről Szíria és Irak határán az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista csoport fegyvereseit a kurd önvédelmi erők és törzsi szövetségeseik szeptember 30-án kedden, miközben az Egyesült Államok folytatta a légi csapásokat a dzsihadisták ellen a két ország területén.

Rabía határátkelőjének visszaszerzése megfigyelők szerint az egyik legnagyobb harci siker azóta, hogy Washington szövetségeseivel együtt bekapcsolódott az Iszlám Állam elleni harcba. Rabía két azon határátkelő egyike, amely összeköttetést biztosít az IÁ által ellenőrzött kelet-szíriai és észak-iraki területek között. Így annak elvesztése komoly érvágás lehet a dzsihadisták számára, akiknek jelentős stratégiai előnyük származott abból, hogy szabadon mozoghattak a szíriai és az iraki hadszíntér között.

A határátkelőt az iraki kurd önvédelmi erők (pesmergák) szunnita törzsi harcosok segítségével szerezték vissza. A Sammar törzs több hónapos tárgyalásokat követően lépett szövetségre a kurdokkal a szintén szunnita IÁ ellen. Az akcióba bekapcsolódtak szíriai kurd harcosok is.

Eközben az Egyesült Államok kedden tizenegy légi csapást hajtott végre Szíria, és ugyanennyit Irak területén, amelyek során az IÁ harckocsijait és járműveit, tüzérségi állásait, ellenőrzőpontjait és épületeit támadták. Irakban az ország különböző pontjain az IÁ több tucat fegyverese esett áldozatul a támadásoknak a helyi hatóságok keddi közlése szerint.

Az amerikai hadsereg támogatását hangsúlyozták kurd védelmi tisztviselők is, miután erőik Rabía bevétele mellett további településekről űzték el az IÁ-t Kirkuk környékén. A pesmergák főtitkára közölte, hogy eddig nagyjából a felét sikerült visszaszerezniük azoknak a területeknek, amelyeket a dzsihadisták augusztus elején vontak ellenőrzésük alá a kurd autonóm területen.

Ugyanakkor az amerikai légi támogatás ellenére az IÁ már 325-öt elfoglalt a többségében kurdok lakta Ain-el-Arab (kurd nevén Kobáni) környékén fekvő 354 faluból – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű szíriai emigráns szervezet.

A török határ mellett fekvő szíriai településről és a környező vidékekről az ENSZ szerint eddig 160 ezren menekültek el, akik Valerie Amos humanitárius ügyekért felelős főtitkár-helyettes keddi beszámolója szerint annyira féltek, hogy inkább átmenekültek az erősen aláaknázott török határon, nehogy a IÁ vallási és etnikai kisebbségek elleni brutalitásáról hírhedt szélsőségeseinek kezébe kerüljenek.

Az amerikai légierő a nap folyamán a várostól keletre és nyugatra bombázta az IÁ állásait, és egy helyi kurd milícia is veszteségeket okozott a szélsőségeseknek. Az IÁ eközben tüzérségi ütegekkel támadta a várost.