Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Túlélési ismereteket szerezhettek a vállalkozó kedvű fiatalok

Szöveg: Pálinkás Blanka hadnagy | Fotó: MH 3. TVE 25. TVZ táboroztató állomány és a szerző felvételei |  2024. július 4. 6:27

Megkezdődött a honvédelmi táboroztatás az MH Krause Lajos 3. Területvédelmi Ezred területvédelmi zászlóaljainál. Az elsők között nyitotta meg kapuját a túlélő tematikájú tábor Salgótarjánban, ahol a vitéz Széplaki János 25. Területvédelmi Zászlóalj aktív és területvédelmi tartalékos katonáitól tanulhattak a fiatalok.

Túlélő honvédelmi tábor_MH 3 (1)

A táborozó diákok megismerkedhettek a terepen történő tájékozódással, életkoruknak megfelelően túlélési technikákat tanultak, valamint egészségügyi és önvédelmi ismeretekből is alapjártasságot szereztek. A programok során megismerkedtek többek között a katonai közelharccal, valamint felmérhették fizikai állóképességüket is a Salgó várához vezető menetgyakorlaton.

A túlélési ismeretek között a fiatalok elsajátították az álcázás és a menedéképítés lépéseit és a biztonságos tűzgyújtás technikáját. Gyakorolták a kötések és csomók helyes alkalmazását, így a feszítő, gyors oldású, pruszik, hajós, nyolcas és lapos kötést biztosító csomókat, amelyeket egyebek között a menedéképítéshez is felhasználtak.

Túlélő honvédelmi tábor_MH 3 (5)

Az utolsó nap már a szülők jelenlétében a fiatalok bemutatták a tábor alatt elsajátított katonai és önvédelmi ismereteiket, Takács Tibor őrnagy, táborparancsnok pedig elismeréseket adott át a diákoknak a héten elért eredményükért.

A honvédelmi táboroztatás hagyományaként gazdára talált a legjobb táborozónak járó bordó barettsapka, amelyet Kiss Armand Patrik érdemelt ki példás és kiemelkedő munkájával.